Raumalaislähihoitajat hämmästyivät: palkkanauhasta napsaistiin ilmoittamatta lähes sata euroa – näin vastaa hyvinvointialue perusteettomien etujen perintään

Satakunnan hyvinvointialue on joutunut perimään perusteettomia etuja lähes 500 työntekijältä.

| Päivitetty

Satakunnan hyvinvointialue peri väärin maksettuja palkankorotuksia takaisin.

Raumalaislähihoitajat hämmentyivät perjantaina, kun marraskuun palkkanauhassa oli miinusmerkkisiä kirjauksia.

Länsi-Suomeen yhteyttä ottaneet lähihoitajat kertoivat, että heidän tulkintansa mukaan lokakuussa taantuvasti maksetuista palkankorotuksista oli marraskuun palkkanauhassa napsaistu valtaosa pois.

– Sata euroa pieneni kahteenkymmeneen euroon. Eikä tästä tullut mitään informaatiota, että näin toimittaisiin. Tutuille lähihoitajille kaikille oli käynyt näin, nimettömänä pysyvä lähihoitaja kertoo.

– Kyllä tämä jonkun verran ottaa päähän, että ensin annetaan ja sitten otetaan pois. Miten näin voi toimia ilman, että siitä ilmoitetaan.

475 henkilöltä perittiin takaisin

Lokakuussa maksetut palkankorotukset liittyivät paikalliseen järjestelyerään.

Satakunnan hyvinvointialueelta vastataan Länsi-Suomelle, että kyseisen järjestelyerän neuvotteluiden päätyttyä maksuun tulleissa palkkavienneissä on ollut virheitä.

– Virheellisyyksistä johtuen työntekijälle tai viranhaltijalle on voinut tulla lokakuun viimeisen päivän palkanmaksussa maksuun virheellisesti korottunut palkka, joka tullaan perimään perusteettomana etuna takaisin tulevien palkanmaksujen yhteydessä tai laskulla, hyvinvointialueelta kerrotaan.

Palkkavienneissä oli virheitä molempiin suuntiin, sillä tehdyissä palkantarkistuksissa korjattiin maksuun myös korottumatta jääneitä palkkoja.

Länsi-Suomen tietojen mukaan vakituisilta työntekijöiltä perintä on pyritty tekemään marraskuun puolivälissä, määräaikaisilta taasen perintä tehdään marraskuun lopussa.

Hyvinvointialue kertoo, että virheelliset, takaisinperittävät palkkaviennit koskivat koko hyvinvointialueella vain osaa henkilöstöryhmiä.

– Tämän hetken tiedon mukaan 475 henkilölle syntyi takaisinperittävää virheellisistä palkkavienneistä johtuen.

Lähihoitajat ottivat ensimmäisen kerran toimitukseen yhteyttä perjantaina 10. marraskuuta. Hyvinvointialue tiedotti palkanmaksun virheistä sisäisesti maanantaina 13. marraskuuta.

Taustalla pitkät neuvottelut

Satakunnan hyvinvointialueella on viime kuukausina neuvoteltu kiivaasti paikallisten erien kohdentamista.

Neuvotteluiden alaisina ovat olleet muun muassa paikalliset järjestelyerät, kilpailukyvyn ja työntekijöiden saatavuuden parantamiseen tarkoitetun kehittämisohjelmaerän kohdentaminen sekä yhteensovittamiserä, joka käytetään tehtäväkohtaisten palkkojen yhteensovittamisen.

Näistä yhteensovittamiserän palkankorotus on suurin eli 1,5 prosenttia.

Järjestelyerästä kohdentui hyvinvointialueen mukaan korotusta 8 411 työntekijälle tai viranhaltijalle, mikä on 73 prosenttia hyvtes- ja sote-sopimustenalaisesta henkilöstöstä. Lähi- tai perushoitajia näistä työntekijöistä on 2 499 henkilöä.

Paikalliset järjestelyerät ovat olleet Länsi-Suomen tietojen mukaan suuruudeltaan 0,4 ja 0,15 prosentin välissä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut