Raumalaislähtöinen professori kannattaa suurempia erikoissairaanhoidon yksikköjä

Helsingin yliopiston biofarmasian ja farmakokinetiikan osaston professori FT Marjo Yliperttula ei ymmärrä, miksi esimerkiksi Raumalla ajetaan kiivaasti oman sairaalan puolta erikoissairaanhoidon järjestämisessä.

– Suuremmat yksiköt, kuten yliopistolliset keskussairaalat tarjoavat paremmat erikoissairaanhoidon palvelut ja välineet kuin kaupunginsairaalat.

Jotta suomalaisten tasa-arvo erikoissairaanhoidollisten palvelujen saatavudessa toteutuisi kunnolla, pitäisi koulutuksellinen osaaminen saada Yliperttulan mukaan levitettyä laajemmalle Suomessa.

– Tosiasia on, että pienemmät yksiköt eivät houkuttele korkeasti koulutettua väkeä. Väitelleet lääkärit hakeutuvat yliopistollisiin sairaaloihin, joihin syntyy näin luonnostaan tutkimuksellinen keskittymä.

Yliperttulan mukaan jatkuva tutkimustoiminta tuottaa uusia hoitomenetelmiä ja -mahdollisuuksia, joita päästään ensimmäisenä soveltamaan käytännössä yliopistollisissa sairaaloissa.

– Yliopistollisten sairaaloiden lääkäreillä on takaraivossaan tutkimuksellinen lähestymistapa asioihin ja ongelmanratkaisuun. He ovat avarakatseisia ja voivat siis paremmin ryhtyä yhteistyössä pohtimaan potilaan sairauden tilaa ja hoitotoimenpiteitä, sanoo Yliperttula.

Lue lisää professori Marjo Yliperttulasta sekä hänen kansainvälisen tutkijaryhmänsä edistyksellisistä tutkimuksista tiistain Länsi-Suomesta.