Raumalaismies polkaisi humalaisen miehen pään asfalttiin ja uhosi: "Näin käy, jos haastaa riitaa" – oikeus langetti tuomion törkeästä pahoinpitelystä

Ravintolan edustalla tapahtunut kahakka johti lopulta törkeänä pidettynä väkivaltaan. Tuomioon johtanut pahoinpitely tapahtui Eurajoella kesällä 2018.

| Päivitetty

Eurajokelaisen ravintolan edustalla kesäkuussa 2018 tapahtunut kahden miehen välinen yhteenotto johti väkivaltaan, joka poiki lopulta vuonna 1987 syntyneelle raumalaismiehelle tuomion törkeästä pahoinpitelystä.

Satakunnan käräjäoikeus antoi tuomionsa asiassa maanantaina. Törkeän pahoinpitelyn lisäksi miehelle vaadittiin rangaistusta myös lukuisista muista rikoksista.

Uhri ei muistanut tapahtumista mitään

Törkeään pahoinpitelyyn johtaneet tapahtumat saivat alkunsa baarin edustalla, jossa miesten välille oli syntynyt sanaharkkaa.

Asianomistaja eli pahoinpidelty mies kertoi oikeudessa olleensa tuolloin kovassa humalassa eikä muistanut tapahtumista enää mitään.

Vastaaja eli pahoinpitelystä tuomittu mies puolestaan kertoi, että asianomistaja oli ensin käyttäytynyt aggressiivisesti häntä kohtaan. Hän sanoi kokeneensa tilanteen itsekin uhkaavaksi ja päätyneensä sen takia käyttämään väkivaltaa.

Potkaisi päähän, tuuletti ja uhosi

Väkivalta ei jäänyt luonteeltaan vähäiseksi. Vastaaja löi ensin asianomistajaa suoraan päähän niin, että tämä kaatui asfaltille.

Seuraavaksi hän potkaisi oikeudessa todistaneen naisen mukaan miestä suoraan ohimolle niin, että tämän pää jäi jalan ja asfaltin väliin.

Todistajan mukaan mies oli tämän jälkeen "tuulettanut ja uhonnut, että näin käy jos hänen kanssaan haastaa riitaa".

Tapahtuneesta oli myös videotallenne, jota käytettiin oikeudenkäynnissä todisteena. Oikeuden mukaan tallenteelta näkyy, että uhri koetti ensin lyödä vastaajaa, mutta lyönti meni ohi.

Sen jälkeen vastaaja polkaisee jalallaan voimakkaasti. Osumaa päähän ei tallenteelta näy suoraan, mutta oikeuden mukaan tallenne kuitenkin tuki todistajan kertomaa.

Osumasta päähän kertovat myös uhrille aiheutuneet vammat: kipu ja ruhjeet kasvoissa sekä hampaisiin syntynyt juurimurtuma.

Kiisti potkun, mutta ei osannut selittää

Oikeus arvioi tuomiossaan seikkaperäisesti teon törkeyttä. Rikoslain mukaan pahoinpitely on törkeä, jos rikos tehdään erityisen raa'alla tai julmalla tavalla ja se on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Tuomiossa viitataan korkeimman oikeuden toteamukseen, jonka mukaan oikeuskäytännössä on usein katsottu törkeän pahoinpitelyn tunnusmerkistön täyttyvän, jos maassa puolustuskyvyttömänä makaavaa potkitaan päähän.

Näin kävi kesäkuussa 2018 eurajokelaisen ravintolan edustalla, sillä tässä jutussa kuvailtu uhri makasi puolustuskyvyttömänä maassa.

Vastaaja kiisti potkaisseensa asianomistajaa päähän, mutta ei kuitenkaan osannut kysyttäessä selittää, mitä videon tilanteessa tapahtui.

Kaahasi pyöräteillä Lajon alueella

Raumalaismies tuomittiin samalla tuomiolla myös muista rikoksista. Niistä huomattavin on maaliskuussa 2020 tapahtunut törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen.

Mies kaahasi autolla poliisia pakoon Lajon alueen pyöräteitä kuten Naula-Jussin polkua, Polttlan papan polkua ja Suutar-Jokkonpolkua pitkin jopa 50 kilometrin tuntinopeudella päiväsaikaan sohjoisissa tieolosuhteissa.

Lisäksi hän on kuljettanut ajoneuvoa oikeudetta ja jättänyt tankkaamansa polttoaineen maksamatta raumalaisella huoltoasemalla.

Hän on kuljettanut ajoneuvoa ilman oikeutta kuusi kertaa viimeisimmän vuoden aikana ennen syytteessä mainittuja tekoja, ja siksi rangaistukselle oli koventamisperuste.

Kaiken kaikkiaan hänet tuomittiin yhdeksi vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen. Pahoinpitelemälleen miehelle hänen tulee korvata runsaat 2000 euroa kivusta ja särystä sekä terveydenhoitokuluista.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut