Raumalaismies valitti huumetuomiostaan hovioikeuteen – vankeusrangaistus lyheni

Tor-verkossa huumekauppaa käynyt mies oli hovioikeuden mukaan myynyt vähemmän huumeita kuin käräjäoikeus tuomiossaan arvioi.

Törkeästä huumausainerikoksesta marraskuussa 2021 Satakunnan käräjäoikeudessa tuomitun raumalaismiehen valitus hovioikeuteen kääntyi hänen edukseen, sillä hovioikeus katsoi hänen syyllistyneen vain perusmuotoiseen huumausainerikokseen.

Tapauksessa oli kyse miehestä ja naisesta, jotka olivat seurustelusuhteessa ja myivät kumpikin huumeita Tor-verkossa. Kerroimme käräjätuomiosta sen antamisen jälkeen:

Raumalaiskaksikko kaupitteli huumeita Tor-verkossa, kunnes molemmat otettiin kiinni poliisin tehovalvonnassa – nuorelle naiselle ja miehelle tuomiot törkeästä huumausainerikoksesta

Valituksessaan mies katsoi, että käräjäoikeus oli pitänyt tuomiossaan huumeiden myyntimääriä liian suurina.

Valituksen mukaan näyttö on ollut ristiriitaista ja osin tukenut miehen kiistämistä. Miehen mukaan käräjäoikeuden syyksilukeminen perustui naisen kertomaan tapahtumainkulkuun, joka oli ristiriidassa syyttäjän teonkuvauksen kanssa.

Käräjäoikeuden arvio yläkanttiin

Hovioikeus järjesti asiassa pääkäsittelyn marraskuussa 2022. Käsittelyssä miestä kuultiin todistelutarkoituksessa ja naista todistajana.

Hovioikeus totesi, ettei naisen esitutkinnassa antamaa arviota 250 Subutex-tabletista voinut pitää riittävänä näyttönä syyksilukevaan tuomioon.

Mies itse oli päätynyt jo esitutkinnassa arvioon noin 140–170 tabletista. Hovioikeus katsoi selvitetyksi, että hän oli myynyt noin 140 Subutex-tablettia.

Rangaistuksesta lähti neljäsosa

Kokonaisuudessaan kyse oli siis 140 Subutex-tabletin myynnistä, 60 amfetamiinigramman hallussapidosta ja 20 gramman myynnistä sekä 210 marihuanagramman ja yhden MDMA-gramman myynnistä.

Kyse ei minkään huumausaineen kohdalla ollut hovioikeuden mukaan suurista määristä.

Niinpä hovioikeus päätyi toteamaan, että kyse ei ollut törkeästä huumausainerikoksesta vaan perusmuotoisesta huumausainerikoksesta.

Hovioikeus lyhensi käräjäoikeuden määräämää vuoden ja neljän kuukauden ehdotonta vankeusrangaistusta yhden vuoden mittaiseksi. Ehdottomana se piti hovioikeuden mukaan edelleen tuomita tekjiän aiemman rikostaustan vuoksi.

Lisäksi hovioikeus alensi miehen osalta yhteisvastuullista menettämisseuraamusta rikoksen tuottamasta taloudellisesta hyödystä 8 000 euroon, kun se vielä käräjätuomiossa oli 12 850 euroa.

Hovioikeuden ratkaisuun voi hakea valituslupaa vielä korkeimmalta oikeudelta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut