Raumalaisnuoren alastonkuvat levisivät somessa – Poliisi: "Valitettavan yleinen ilmiö edelleen"

Lounais-Suomessa tutkinnan alla on useampia lasten ja nuorten levittämiin loukkaaviin kuviin tai videoihin liittyviä tapauksia.

Nuorten sosiaalisesssa mediassa levittämät alastonkuvat ovat valitettavan yleinen ilmiö, sanoo komisario Juhani Malmberg Lounais-Suomen poliisista. Raumalaisäiti kertoi somessa tyttärensä tapauksesta viime viikonloppuna. Kuva ei liity tapaukseen.

Raumalaistytön äiti sai viikko sitten puhelun, jota yksikään vanhempi ei toivo saavansa. Hänen 12-vuotiaan tyttärensä alastonkuvia oli jaettu laajalle piirille sosiaalisen median välityksellä.

– Tyttäreni kaverin äiti oli iltayöstä tutkinut lapsensa kannettavan sisältöä ja löytänyt sieltä ensin nuorten kännäyskuvia ja sen jälkeen kuvia tyttärestäni. Hän soitti minulla välittömästi, tytön äiti kertoo.

Myös tytär kuuli samalla asiasta äidiltään.

Komisario Juhani Malmberg Lounais-Suomen poliisin ennalta estävän toiminnan yksiköstä kertoo, ettei tapaus ole ainoa laatuaan.

Muutama vuosi sitten Raumalla ilmeni poikkeuksellisen paljon vastaavia tapauksia (LS 7.11.19), joissa sekä seksuaalisväritteisiä kuvia että videoita oli jaettu somessa.

– Valitettavasti näitä tulee jatkuvasti esiin, eikä kaikista aina tule edes poliisille tietoa. Välillä lapsen oirehtiminen voi paljastaa jotain, Malmberg sanoo.

Hätänumerosta apua

Tytön äiti soitti välittömästi tiedon saatuaan hätänumeroon, josta hän sai hyvät toimintaohjeet. Hän teki asiasta heti myös rikosilmoituksen.

– Vielä samana iltana tuli kaksi poliisia käymään ja juttelemaan asiasta. Sain jo hätänumerosta paljon sellaisia neuvoja, mitä en olisi muuten osannut edes ajatella.

Häntä kehotettiin muun muassa kirjaamaan ylös kaikki nimet ja ottamaan kuvakaappauksia. Hän kuuli myös Someturvasta, josta saa ympäri vuorokauden apua sosiaalisen median ongelmatilanteisiin.

Tytön äiti on ollut erityisen tyytyväinen viranomaisten toimintaan. Koulusta ja Ankkur-tiimistä perhe on saanut ammattimaista tukea ja apua nopeasti.

Sama kaava toistuu

Raumalaistytön kuvat lähtivät leviämään, kun tyttö oli saanut ihastukseltaan lukuisia pyyntöjä lähettää alastonkuvia.

Vuotta vanhemman pojan huomio sai tytön lopulta myöntymään. Pian kuvat jo kiersivät kavereille.

– Olemme puhuneet lukuisat kerrat, siitä asti kun tyttö sai kännykän, somen vaaroista. Olen sanonut, ettei tällaisia kuvia saa lähettää. Nuoret eivät siinä ihastuksessaan ajattele, mitä tekevät, äiti suree.

Juhani Malmberg tunnistaa hyvin edellä mainitun kaavan. Usein kuvat lähtevät leviämään juuri kyseisellä tavalla.

Hän painottaa silti keskustelua: lasten ja nuorten kanssa pitäisi vielä vain enemmän puhua asiasta.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella alkavatkin pian koululaisille suunnatut virtuaalitunnit aiheesta.

Kuvien jakaminen rikos

Tällä hetkellä Lounais-Suomen poliisi selvittää laajempia kuvien ja videoiden levittämiseen liittyviä tapauksia Paimiossa ja Säkylässä. Säkylässä paljastui elokuun lopulla nuorten kuvaamia ilkivalta- ja väkivaltavideoita. Kyseiset videot olivat lähteneet kiertämään somessa.

Malmberg muistuttaa, että rikokseen syyllistyvät kaikki, jotka jakavat loukkaavia kuvia tai videoita eteenpäin.

– Valitettavasti se on niin, että jos kerran jotain laittaa nettiin, se on aina siellä. Niistä voidaan ottaa kuvakaappauksia, vaikka kuvat poistaisikin.

Voi koskettaa ketä vain

Raumalaistyttö on saanut apua tilanteeseen aktiivisen äidin ansiosta. Hän on jaksanut käydä kaikesta huolimatta koulussa ja harrastuksissa, vaikka kiusaamista on ollut.

Äiti on halunnut asiaa tuoda esiin myös somessa, sillä hän toivoo, ettei yksikään perhe jäisi asian kanssa yksin.

Hänen toiveenaan on myös, että nuorten ajatusmaailma saataisiin käännettyä toisin päin: kuvien lähettäjät ovat noloja, eivät uhrit.

Osa vanhemmista onkin aktivoitunut auttamaan tytön äitiä tapauksen selvittämisessä.

– Monet ovat osoittaneet empatiaa, kun muistutin, että kyseessä voisi olla kenen tahansa sisko tai tytär.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut