Raumalaisnuorten omat alastonkuvat leviävät somessa – nuorimmat kuvissa esiintyneet ovat alakouluikäisiä

Tapauksia on tullut tämän syksyn aikana ilmi useita. Erittäin ikävän ilmiöstä tekee se, että kuvissa esiintyvät henkilöt ovat tunnistettavissa.

Raumalaisten lasten ja nuorten sosiaalisen median käytössä on ilmennyt kuluneen syksyn aikana poikkeuksellisen paljon seksuaaliseen toimintaa liittyvää viesti- ja videomateriaalin jakamista. Jaetut kuvat ja videot ovat sisältäneet lasten ja nuorten omaa seksuaalista toimintaa.

Tapauksia on ollut useita. Muutama tapaus on tullut tietoon alakoulujen puolelta, loput ovat keskittyneet yläkouluihin.

– Tänä syksynä kuvien ja videoiden lähettäminen on ollut erityisen vilkasta, vahvistaa Rauman opiskeluhuollon esimies Sari Ågren.

Erittäin ikävän ilmiöstä tekee se, että kuvissa esiintyvät henkilöt ovat tunnistettavissa.

– Lapset ja nuoret eivät tunnu ymmärtävän, että nettiin ladatut kuvat ja videot jäävät sinne pysyvästi ja aiheuttavat siten pysyvän vahingon. Ikävät kuvat voivat pompsahtaa nuoren eteen vielä useita kymmeniä vuosia myöhemminkin.

Kuvien ja videoiden kanssa on mahdollisesti käyty myös kauppaa. Kuvaa vastaan nuori on voinut hankkia esimerkiksi alkoholia.

Seksikuvien jakaminen on aina rikos

Seksuaaliset materiaalit leviävät nopeasti sosiaalisessa mediassa ja netissä. Niiden jakaminen ja näyttäminen on kuitenkin aina rikos.

– Tästä haluamme myös muistuttaa niitä nuoria, jotka näitä kuvia jakavat eteenpäin. Jakamista tapahtuu kuitenkin aina paljon enemmän kuin yksittäisten kuvien lähettämistä.

Ilmiö on Ågrenin arvelun mukaan jonkinlainen merkki siitä, että yhteiskuntamme on nykyään hyvin seksualisoitunut. Vaikka seksuaalisuudessa ei ole mitään pahaa, hämärtyy lapsilta ja nuorilta usein julkisen ja ei-julkisen toiminnan raja.

– Huolestuttavaa on myös se, että moni nuori pitää alastonkuvien jakamista kohtalaisen hyväksyttävänä asiana.

Vanhempien apua tarvitaan

Kaikki nyt ilmi tulleet tapaukset on käsitelty kouluissa ja niistä on tehty poliisille rikosilmoitus. Kaikkien asiaan liittyneiden henkilöiden kanssa on jo käyty keskusteluja. Lisäksi koulut jatkavat asian tiimoilta valistusta kaikille oppilailleen.

Tänään torstaina Rauman peruskoululaisten vanhemmille lähtee asiasta myös yhteinen Wilma-viesti. Viestin takana ovat Rauman kaupungin kouluterveydenhuolto, lastensuojelu, perusopetus, opiskeluhuolto ja nuorisotyö.

– Vetoamme nyt vanhempiin ja toivomme avointa keskustelua asian tiimoilta lasten ja nuorten kanssa. On erittäin tärkeää, että vanhemmat tiedostavat, millaista materiaalia lasten puhelimista voi löytyä ja mitä somessa tapahtuu. Erityisesti kannattaa muistuttaa nuorta kuvien pysyvyydestä.

Mikäli vanhemmille tulee tietoon lasten vastaanottamia ja välittämiä seksuaalisia materiaaleja, joissa he tai heidän ystävänsä esiintyvät, tulee asiasta tehdä ilmoitus joko lastensuojeluun tai Ankkuri-tiimin poliisille.

– Lisäksi koulujen terveydenhoitajiin, kuraattoreihin ja psykologeihin voi olla yhteydessä, mikäli lapsi tai perhe kaipaa ulkopuolista keskustelukumppania, muistuttaa Ågren.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut