Raumalaisopiskelija kisaa kultasepän taidoilla Brasiliassa

Raumalainen Anni Paakkinen matkaa Brasiliaan elokuussa kisaamaan kultasepäntaitojen maailmanmestaruudesta WorldSkills-kisoissa.

Hän opiskelee koulutuskeskus Salpauksessa, josta Sao Paoloon matkaa kaksi muutakin opiskelijaa.

WorldSkills-kilpailu käydään joka toinen vuosi. Se on massiivinen ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa kilpailee yli tuhat nuorta eri puolilta maailmaa.

Paikalle odotetaan 200 000 vierasta. Suomesta kilpailuihin matkustaa kaiken kaikkiaan 36 nuorta, jotka mittelevät 31 ammattitaitolajin MM-mitaleista.

Kultasepän lajissa kilpailutehtävänä on tehdä 18 karaatin kullasta koru, jonka valmistuksessa pitää osata vaativia juotoksia ja rakenteita. Kilpailijat saavat kuukautta ennen kilpailua tietoonsa kolme tehtävää, joista yksi arvotaan tehtäväksi kilpailupaikalla.

- Olen treenannut kisoihin jo pitkään. Nyt kun sain opinnäytetyön valmiiksi, aloitin päätoimisen harjoittelun. Halusin lähteä kilpailemaan, koska kilpailu ja siihen valmistautuminen kehittää ammatillisesti tosi paljon, kertoo Anni Paakkinen.

21-vuotias Anni Paakkinen on kotoisin Raumalta. Hän on juuri valmistumassa hopeasepänalan artesaaniksi Koulutuskeskus Salpauksesta. Hänellä on myös kultasepänalan artesaanin koulutus, ja syksyllä hän jatkaa opintojaan kaiverruksen parissa.

- Mitä enemmän opiskelen, sitä enemmän innostun. Kun tietää enemmän, kiinnostus kasvaa. Tykkään erityisesti käsikaiverruksesta, joka on myös työllistymisen kannalta hyvä taito.

Annin kilpailuvalmennuksesta vastaa Salpauksen lehtori Arto Tikkunen, joka toimii myös suomalaisena tuomarina WorldSkills-kilpailun kultaseppälajissa.