Raumalaispoliitikko ihmettelee hyvinvointialueen riitaisaa päätöksentekoa: "Kuntapolitiikka on ihan pumpulia tähän verrattuna"

Viisituntinen aluevaltuuston kokous herätti keskustelua riitaisuudesta ja poukkoilevasta päätöksenteosta.

| Päivitetty

Aluehallituksessakin istuva Jami Toivonen (ps.) hämmästelee Satakunnan hyvinvointialueen päätöksentekokulttuuria.

Maanantainen Satakunnan hyvinvointialueen aluevaltuuston viisi tuntia kestänyt kokous sai etenemisensä aikana erikoisia piirteitä.

Harvinaista oli jo ennen kokouksen alkua se, että keskustan masinoimana kaikkiaan 40 aluevaltuutettua 69:stä oli allekirjoittanut vetoomuksen.

Aloitteen viestinä oli, että aluevaltuuston jo kerran nuijima hallintosääntö pitäisi saada aluevaltuuston uudelleenkäsittelyyn, jotta palveluverkkoon liittyvät päätökset olisivat aluevaltuuston toimivallassa.

– Tämä kokous on jälleen vahvistanut käsitystäni, meillä on todella poukkoilevaa päätöksentekoa. Aika onnettomaksi tämä menee tässä salissa, kansanedustajana ja ministerinä marinoitunut Anne Holmlund (kok.) ihmetteli kokouksen aikana.

"Yhteistyö on puuttunut"

Kokenut porilaispoliitikko ei ollut ainoa, joka ihmetteli hyvinvointialueen päätöksentekoa.

Raumalainen Jami Toivonen (ps.) näkee hyvinvointialueen päätöksenteon riitaisaksi. Se on täysin toista, mitä on Rauman kuntapolitiikassa tottunut.

– Kuntapolitiikka on ihan pumpulia tähän verrattuna. Yhteistyö on puuttunut, toivottavasti tämä raportti avaa sille ovia, Toivonen viittaa palveluverkkoselvityksen loppuraporttiin.

Toivosen tavoin hyvinvointialueen hallituksessa oleva raumalainen Mirja Ylijoki (sd.) painotti puheenvuorossaan, että aluevaltuuston keskustelut ovat liian usein epäolennaisia.

– Virkamiehet ovat noudattaneet lakia raporttia tehdessään. Täällä salissa tulee ehdotuksia, jotka ei ole edes lainmukaisia. Ei tämä saisi venyä tällaiseksi iänkaikkiseksi puhumiseksi, päätöksenteolla pitäisi olla jokin raja.

Myös aluehallituksen puheenjohtaja Harri Lehtonen (sd.) muistutti aluevaltuutettuja siitä, että päätökset pitää tehdä kunnolla silloin, kun niitä käydään läpi.

– Pelastustoimen palvelutasouudistusta käytiin läpi iltakoulussa, käytiin läpi hallituksessa. Kysyin neljään kertaan onko kysyttävää. Silloin ei ollut, mutta tänään yllättävästi oli.

– Ollaan hereillä siellä kokouksissa. Siellä puhutaan tuntikausia, pidetään lisää kokouksia, jos ei asia selviä. Meidän on niitä asioita turha täällä nostaa esiin, Lehtonen evästi.

Kuin keskustelu kouluverkosta

Esityslistassa vain tiedoksiantona aluevaltuustossa ollut palveluverkon loppuraportti kirvoitti yli kaksituntisen keskustelun.

Moni aluevaltuutettu oli huolissaan siitä, millaisen viestin loppuraportti on antanut maakunnan asukkaille.

– Raportin alun selontako on hyvä, mutta tämä ei ole se valtuuston tahto. Raportti on tuonut julkisuuteen tarkkaan aikataulutettuja lakkautuslistoja, avaamatta mitä ja koska tulossa tilalle. Vallalla on paniikki. Ei ole ennen ollut paniikki vanheta, mutta nyt pelottaa. Nämä ovat nyt tunnelmat maakunnassa, raumalaisvaltuutettu Helena Ollila (kesk.) totesi.

Eurajokelaisvaltuutettu Ilona Sjöman (sd.) kommentoi, että raportti on liian raju käytettäväksi yhdenkään investointilistan tai palveluverkon laatimisen pohjana sellaisenaan.

Raumalainen Sauli Ahvenjärvi taasen oli toisella linjalla. Hän kiitteli raportin tekijöitä asiallisesta työstä. Hän ottaa selvityksen raporttina, joka on hyvä pohja tuleville keskusteluille.

– Olemme isojen muutosten edessä. Meidän pitää olla valmiita kipeisiinkin ratkaisuihin. Tämä keskustelu tulee muistuttamaan sitä keskustelua, mitä kunnissa on esimerkiksi kouluverkon osalta käyty. Ne päätökset pitää pystyä tekemään. Jos mitään ei tehdä, seinä tulee eteen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut