Raumalaisten keräämä biojäte menee nyt Turkuun

Rauman uudistetut jätehuoltomääräykset ovat parhaillaan lausunnolla.

Raumalla kerätty biojäte menee nykyään Turkuun, jossa siitä tehdään kaasua. Kuva: Juha Sinisalo

Raumalla kerättävän biojätteen vastaanottaja vaihtui vuoden vaihteessa Biolinjasta Gasumiin. Kun biojäte ennen kuljetettiin Uuteenkaupunkiin, viedään se nyt Turkuun, jossa jätteestä tehdään kaasua.

– Vaihto oli normaalin kilpailutuksen tulos. Nämä on pakko aina välillä kilpailuttaa, jätehuoltoasiamies Jenni Korkeakoski kertoo.

Gasum-sopimus on voimassa vuoden 2024 loppuun.

Vastaanottajalle maksetaan

Raumalaisille biojätteen vastaanottajan vaihtuminen ei muutoksia tuonut, sillä jätemaksukin pysyi entisellään. Ainoa näkyvä muutos oli se, että jäteastioissa on nykyään mustat jätesäkit.

– Musta jätesäkki repeää käsittelyssä helpommin kuin vanha bioska-säkki. Kaupunkilaisten lajitteluohjeet eivät muuttuneet.

Biojäte on niitä jätteitä, joiden käsittelystä joutuu maksamaan kuljetuksen ja tyhjennyksen lisäksi. Eli tässä tapauksessa raumalaiset maksavat siitä, että Gasum ottaa jätteen vastaan.

Raumalla biojätteen keräysvelvoite on niissä taloyhtiöissä, joissa on vähintään viisi asuntoa.

Lisäksi biojätteensä lajittelevat julkisen toiminnan kiinteistöt.

– Uudet jätehuoltomääräykset ovat juuri lausunnolla, Korkeakoski muistuttaa.

Määräyksiin on tulossa muun muassa uusia velvoitteita elinkeinotoiminnalle. Biojätteen lajitteluun ollaan velvoittamassa ruokalat, kiinteistöt, joissa ruokaa valmistetaan sekä kiinteistöt, joissa biojätettä kertyy yli 50 kiloa kuukaudessa.

Myös jätelaki on uudistumassa. Jätelakiin on tulossa velvoite, jonka mukaan myös omakotitalot joutuvat osallistumaan biojätekeräykseen tai hankkimaan kompostorin.

Velvoite tullee koskemaan taajamia, jossa on yli 10 000 asukasta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut