Raumalaisten suut kerralla kuntoon

Rauman Keskushammashoitolassa työskentelevien hammaslääkäri Sirpa Ruskomäen (vas.) ja hammashoitaja Sanna Jokisen työpaikalla tapahtuu suuria muutoksia, kun Suu kerralla kuntoon -toimintamalli otetaan käyttöön ensi vuoden alussa. Toimintamuoto on pilotoitu viime vuonna Jyväskylässä, josta saapuukin toukokuussa henkilökuntaa kertomaan kokemuksistaan Rauman hammashoitolan työntekijöille. Kuva: Juha Sinisalo

Sekä hammashuollon asiakkaita että henkilöstöä rasittaneisiin pitkiin jonoihin ja hoitoaikoihin saadaan ensi vuoden alussa helpotusta. Raumalla on tarkoitus aloittaa täysin uudenlainen hammashuollon systeemi, jossa yhdellä käynnillä hoidetaan koko purukalusto.

Tarve uudistumiselle syntyi vastaavan ylihammaslääkärin Katja Lepistön mukaan ennen kaikkea hoidon riittämättömyydestä ja palvelun tarpeista, mutta myös henkilökunnan jaksamisesta.

– Meillä on pitkät jonot. Tosin kiireettömän hoidon saa nyt 2–3 kuukauden päähän, koska meillä on kesätyöntekijöitä. Normaalisti aika menee lähelle 6 kuukauden lakisääteistä rajaa. Ongelmana on myös hoidossa olevien potilaiden kahden hoidon välinen aika, joka on 2–3 kuukautta. Tilanne rasittaa asiakkaita ja henkilöstöä, harmittelee Lepistö.

Myös tuleva SOTE-uudistus on vaikuttanut muutoshalukkuuteen.

– Meidän täytyy osoittaa olevamme kilpailukykyisiä tulevaisuudessakin.

Suu kerralla kuntoon -järjestelmän periaatteena on hoitaa yhdellä käynnillä perusterveiden asiakkaiden normaalit hammashuollon toimenpiteet, kuten reikien paikkaaminen ja hammaskiven poisto.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.