Raumalla asuva amerikkalainen Olivia MacKinnon on edelleen järkyttynyt keskiviikon tapahtumista kotimaassaan:”Voisinpa sanoa, että maa, josta olen kotoisin, ei ole tällainen”

Tässäkö tämä oli. Näin ajattelee Raumalla asuva ja opettajaksi opiskeleva Olivia MacKinnon, joka on epäuskoisena ja surullisena seurannut kotimaansa Yhdysvaltojen tapahtumia.

Yhdysvalloista Suomeen ja Raumalle vajaat puoli vuotta sitten muuttanut Olivia MacKinnon katseli keskiviikkoisen hyökkäyksen uutiskuvia Länsi-Suomen toimituksessa vieläkin epäuskoisena. Toisaalta oli suuri helpotus, kun kongressi pääsi vielä samana iltana jatkamaan osavaltiokohtaisten valitsijaäänien laskentaa. Kuva: Juha Sinisalo

Olivia, tämä saattaa olla kaiken loppu.

Tämä Olivia MacKinnonin äidin Barbi Gearhartin lähettämä tekstiviesti myöhään keskiviikkoiltana havahdutti tyttären. Siitä lähtien Raumalla opettajaksi opiskeleva MacKinnon, 20 vuotta, on seurannut tiiviisti tapahtumia kotimaassaan.

Se, mitä tapahtui pääkaupunki Washingtonissa Capitol Hillin alueella ja kongressin rakennuksessa, ei kuitenkaan tullut yllätyksenä.

– Ajattelin, että lopultakin tämä tapahtui. Olin odottanut jotain tällaista jo kauan, onhan presidentti Trump lietsonut vihaa monta vuotta.

Kosketti läheltä

Kun juttelemme Olivia MacKinnonin kanssa, tapahtumista on kulunut reilu vuorokausi. Hän on edelleen silmin nähden järkyttynyt ja epäuskoinen. Vaikka tapahtumat olivat odotettavissa, hän kertoo uutiskuvia katsoessaan miettineensä koko ajan, että ”tämä ei voi olla todellista”.

Tapahtumat tulivat lähelle senkin takia, että MacKinnonin täti työskentelee kongressirakennuksessa. Hän on tutkija ja edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosin läheinen työtoveri. MacKinnon on vieraillut tätinsä työpaikalla usein.

– Hänkään ei olisi voinut koskaan kuvitella, että jotain tällaista voisi tapahtua. Tätini pohtiikin nyt vakavasti jäävänsä kotiin joksikin aikaa kahden pienen lapsensa kanssa.

Myös MacKinnonin isoäiti on seurannut tapahtumia järkyttyneenä. Perheellä on juutalaiset juuret, ja isoäiti joutui lapsena Hollanissa näkemään, miten Natsi-Saksa eteni pienistä, sillä hetkellä vähäpätöisiltä tuntuneista teoista miljoonien ihmisten surmaamiseen.

– Siksi perheeni ei ole voinut kunnioittaa tätä hallintoa ollenkaan.

Mukava ja valkoinen

Olivia MacKinnon on kotoisin Pohjois-Carolinasta. Osavaltion äänet marraskuun presidentinvaaleissa menivät Donald Trumpille.

MacKinnon luonnehtii Pohjois-Carolinaa ”hyvin republikaaniseksi ja hyvin kristilliseksi”. Moni pitää Trumpia lähes uskonnollisena hahmona, jota he haluavat seurata.

– He odottivat pitkään, että voisivat olla avoimesti rasistisia, ja nyt he ovat voineet sitä olla, koska niin on presidenttikin.

MacKinnon kävi koulua, jossa valtaosa oppilaista oli valkoihoisia. Rasismi oli jokapäiväistä. Hän muistelee erästä tapahtumaa, jossa koulua kehuttiin mukavaksi, kirkkaaksi ja valkoiseksi (nice, bright and white).

MacKinnon toteaakin, että hän ei ihmettele, miksi rauhanomaisille Black Lives Matter -marsseille osallistuneita kutsuttiin terroristeiksi ja kongressirakennukseen hyökänneitä mielenosoittajiksi.

Pitkään suunniteltu

Aina, kun Olivia MacKinnon on käynyt Capitol Hillin alueella, rakennukset ovat olleet raskaasti vartioituja. Hän kummastelee muiden tavoin sitä, miten mielenosoittajat pääsivät rakennuksen sisälle niin helposti.

– Poliiseja näkyi keskiviikon uutiskuvissa todella vähän.

MacKinnon ei epäröi arvioidessaan, että hyökkäys Yhdysvaltain päätöksenteon ytimeen oli suunniteltu teko, ei hetken mielijohteesta syntynyt sattumanvarainen rynnäkkö.

Viimeinen pisara saattoi olla se, että varapresidentti Mike Pence uhmasi esimiestään eikä ääntenlaskennassa suostunut muuttamaan presidentinvaalien lopputulosta.

– Varapresidentti ei halunnut vankilaan, ja hän tietää, että petos olisi ollut liikaa ja että demokratia olisi tuhoutunut.

– Voisinpa tehdä jotain. Voisinpa sanoa, että maa, josta olen kotoisin, ei ole tällainen.

Nuorten ääni ei kuulu

Olivia MacKinnon hautaa kasvonsa käsiinsä. Hän ei haluaisi olla surullinen eikä epätoivoinen, mutta tuntuu, että muutakaan ei voi tehdä.

– Toivon sydämestäni, että demokratia palaa vielä Amerikkaan. Toisaalta tiedän, että kaksipuoluejärjestelmässä ei ole vaihtoehtoja. Samat ihmiset ovat päättäjinä vuosikymmeniä.

– Meidän nuorten ääni ei kuulu missään. Sukupolvien välinen kuilu on suuri.

Olivia MacKinnon näkee muutoksen siemenen vain siinä tapauksessa, että kaikki päättäjät vaihdetaan uusiin. Niin tuskin tapahtuu lähivuosina.

Turhautumisesta huolimatta hän kävi äänestämässä presidentinvaaleissa. Äänestyspaikka oli Yhdysvaltain suurlähetystö Helsingissä.

Saunaan 20. tammikuuta

Vielä vajaan kahden viikon ajan MacKinnon jännittää Yhdysvalloissa olevan perheensä, vanhempiensa ja kuuden sisaruksensa, turvallisuuden puolesta.

Kun koittaa tammikuun 20. päivä ja Joe Biden vannoo virkavalan, Olivia MacKinnon seuraa tapahtumia ja aikoo juhlia vallanvaihdosta suomalaisittain saunomalla.

– Aion lopultakin rentoutua ja nauttia olostani, sillä silloin tiedän, että Donald Trump ei enää voi tehdä vallankaappausta.

Vielä enemmän hän taitaa olla huolissaan Barbi-äidistään, joka mielellään ja äänekkäästi ilmaisee mielipiteensä. Tytär arvelee, että tämä on perua isoisältä, joka 1960-luvulla oli yhteiskunnallisesti aktiivinen.

– Olen sanonut äidille, että ihanaa, kun olet noin ”äänekäs”, mutta ota nyt ihan rauhallisesti.

”En voisi olla onnellisempi kuin täällä Suomessa”

Kun Olivia MacKinnon vajaat puoli vuotta sitten muutti Suomeen, pitkäaikainen haave toteutui. MacKinnon oli tutustunut 16-vuotiaana suomalaisiin ystäviinsä videopelien kautta ja alkoi pian toivoa, että asuisi itsekin täällä.

Suomalaisen yhteiskunnan elämänlaatu ja elintaso alkoivat nimittäin tuntua kadehdittavilta. Maksuton koulutus ja kaikille avoin terveydenhuolto olivat hänestä melkein kuin unta.

Sitäkin oli vaikea uskoa, että nainen voi kävellä pimeässä yksin eikä koko ajan tarvitse pelätä henkensä puolesta.

MacKinnon suoritti Yhdysvaloissa ylimääräisiä kursseja yliopistossa ja teki kahta kokoaikaista työtä yhtä aikaa saadakseen säästettyä rahaa Suomen-matkaa varten.

Nyt hän opiskelee Turun yliopiston Rauman kampuksella opettajaksi englanninkielisessä koulutusohjelmassa.

– Toiveissa on hallita suomen kieli niin hyvin, että voin joskus opettaa suomalaisia lapsia.

Sillä Olivia MacKinnon haluaa jäädä pysyvästi Suomeen. Hän sanoo, että ei voisi olla onnellisempi kuin nyt.

Hänen mielestään suomalaiset ovat paitsi kilttejä ja ystävällisiä myös tasa-arvoisia ja suvaitsevaisia.– Suomessa elämä on niin paljon parempaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut