Raumalla halutaan, että seniorikylää aletaan selvittää ihan erikseen

Yhteisöllisen asumisen toteuttajaksi kaivataan yksityistä. Kaupunki vain kaavoittaisi sopivan alueen.

Kaupungin kaavoituksessa hahmoteltiin jo viime vuonna alustavasti, miten Rauman seniorikylä voisi sijoittua Papinpellon II vaiheen alueelle eli Leikarinkaaren, Sorkantien ja Hakunintien väliin.

Ikääntyneiden asumiseen keskittyvän hankkeen käynnistäminen on Rauman sote-valiokunnan tahto. Samalla kannanotto on vastaus seniorikylän perustamista esittäneeseen valtuustoaloitteeseen.

Valiokunta vastasi tavallaan itse itselleen, sillä aloitteen jättäjänä oli viime valtuustokauden sote-valiokunta kokonaisuudessaan. Aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja oli Jami Toivonen (ps.).

Aloitteessa tuotiin esille seniorikylän paikkana Papinpelto II eli alue Sorkantien alkupäässä Hakunintien ja Itsenäisyydenkadun välissä.

Vaatisi oman työntekijän

Nykyinen sote-valiokunta vastaa, että seniorikylää koskevaa hanketta varten tulisi palkata määräaikainen hanketyöntekijä.

Tehtävänä olisi ikääntyneiden asumiskysymysten selvittäminen.

Sote-valiokunta merkitsi myös tiedokseen seniorikylää koskevat selvitykset, joissa laatijoina olivat kaupungin kaavoitusjohtaja, ikääntyneiden palveluiden johtaja sekä sote-toimialan toimialajohtaja.

Selvitysten mukaan seniorikylähankkeessa tulisi kartoittaa yksityisten palveluntuottajien ja säätiöiden kiinnostusta hankkeen kumppanuuteen.

Kaupungin roolina ei olisi itse rakentaa vaan osoittaa soveltuva kaavoitettu alue seniorikylähankkeen käyttöön.

Selvityksissä todetaan myös, että Raumalla ei näyttäisi tällä hetkellä olevan lisätarvetta ryhmäkoteihin, joissa henkilökuntaa on läsnä ympärivuorokautisesti.

Tätä varten on tarjolla riittävästi tehostetun palveluasumisen paikkoja sekä nyt että tulevaisuudessa.

Tarpeen olisi sen sijaan jatkossa panostaa välimuotoisiin ratkaisuihin eli tuettuun asumiseen tai yhteisölliseen asumiseen.

Välimuodoille olisi tarvetta

Aloitevastauksessaan nähdäänkin, ettei Rauman seniorikylä sisältäisi tehostettua palveluasumista, vaan tarjoaisi muita monimuotoisia asumisratkaisuja, jotka jäävät tavallisen asumisen ja tehostetun palveluasumisen väliin.

Välimuotoisessa asumisessa asumisoikeusasunnot voivat olla yksi vaihtoehto vuokra- ja omistusasuntojen rinnalla.

Papinpellon kakkosalue soveltuisi aloitevastauksen mukaan erinomaisesti seniorikylän sijaintipaikaksi.

Kaavoituksen näkökulmasta alueelle olisi mahdollista osoittaa 5 000–10 000 kerrosneliömetrin verran uudentyyppistä ikääntyneille ihmisille soveltuvaa asumista.

Asia lähtee seuraavaksi kaupunginhallituksen ja edelleen kaupunginvaltuuston käsittelyyn vastauksena seniorikylää koskevaan valtuustoaloitteeseen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut