Raumalla ideoitiin Vanhempien webinaari, jossa puhutaan niin vauva-arjesta kuin nuoren päihteidenkäytöstäkin – "Monen nykyvanhemman lapsuudessa ei välttämättä ole puhuttu lapsen seksuaalikasvatuksesta, nyt puhutaan"

Keskiviikkona alkava webinaarisarja koskettaa niin vaippa- kuin murrosikäistenkin vanhempia. Järjestäjät uskovat, että kysyntää riittää, sillä nykyvanhemmat haluavat tietoa.

Miten lapsen murrosikään tulisi suhtautua? Entä millainen on turvallinen kiintymyssuhde ja millaisilla pelisäännöillä pitäisi toimia uusperheessä? Muun muassa tällaisiin vanhempien mieliä askarruttaviin kysymyksiin halutaan Satakunnassa tarjota vastauksia ja ideoita webinaarisarjan muodossa. Ytimekkäästi Vanhempien webinaariksi nimetty verkkoluentosarja alkaa huomenna keskiviikkona.

Webinaari on tarkoitettu kaikille satakuntalaisille vanhemmille. Järjestäjänä toimii Satasote, mutta idea on lähtöisin Raumalta.

– Toimialajohtaja Satu Helin heitti meille pallon, että perheet tarvitsisivat tukea virtuaalisessa muodossa. Jonkinlainen korvaava keino piti löytää, kun korona-aikana vanhempia ei ole päästy samalla tavalla kohtaamaan, kuvailee Outi Viitanen.

Rauman kaupungilla sairaanhoitajana työskentelevä Viitanen sekä toimintaterapeuttina toimiva Mari Pihl ovat hankevastaavia eri hankkeissa ja toimivat myös webinaarisarjan vetäjinä. Mukana on myös Selja Sillantaka Euran sote-palveluista.

Laaja aihekirjo, matala kynnys

Ideana on ennen kaikkea mahdollistaa osallistuminen matalalla kynnyksellä, Pihl kertoo.

– Vanhempi voi osallistua Teams-pohjaiseen webinaariin vaikkapa samalla, kun on kuljettamassa lasta harrastukseen ja odottelee. Tai kun lapsi katsoo Pikku Kakkosta, sanoo Pihl.

Aihekirjo on kuitenkin niin laaja, että se koskettaa muitakin kuin "lastenohjelmaikäisten" vanhempia. Ensimmäinen webinaari käsittelee vauva-arkea, ja marraskuussa käsitelläänkin jo nuorten päihteidenkäyttöä.

– Emme ole halunneet rajata webinaaria niin, että se koskisi vain pienten lasten tai teinien vanhempia. Siksi nimikin on vain vanhempien webinaari, Pihl toteaa.

Juttu jatkuu faktalaatikon jälkeen.

Aiheita aina vauva-ajasta nuoruuteen

Vanhempien webinaari järjestetään aina klo 17.30–19, mutta viikonpäivät vaihtelevat. Osallistumislinkki ja tarkemmat tiedot webinaareista ja niiden puhujista löytyvät osoitteesta satasote.fi/tapahtumat.

Tällaisia aiheita webinaareissa eri asiantuntijoiden voimin käsitellään:

Lapsilähtöinen ajattelu korostuu

Sekä Pihl että Viitanen uskovat webinaarille olevan kysyntää.

– Vanhemmat tänä päivänä ovat todella tiedostavia ja haluavat tietoa eri asioista. Verkko-osallistuminen mahdollistaa myös anonymiteetin, jos haluaa kysyä arkaluontoisempiakin kysymyksiä, pohtii Viitanen.

Nykyvanhemmuuteen kuuluu lapsilähtöisyys. Se näkyy myös webinaarin aiheissa ja tavassa käsitellä niitä.

– Nähdään tärkeänä se, että lapsi tarvitsee muutakin kuin ruokaa ja vaatetta. Monen nykyvanhemman omassa lapsuudessa ei välttämättä ole puhuttu esimerkiksi lapsen seksuaalikasvatuksesta. Nyt puhutaan, Viitanen toteaa.

Webinaarissa ei ole tarkoitus tarjota mihinkään kysymykseen yhtä oikeaa vastausta, vaan erilaisia toimintamalleja, joista perheet voivat ammentaa omia ratkaisujaan.

– Toivotaan, että monet vanhemmat saavat apua erilaisiin tilanteisiin. Joku malli ei sovi yhdelle perheelle, ja toiselle se taas voi olla ihan loistava, kuvailee Pihl.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut