Raumalla jälleen uusi koronatapaus, altistuneita on neljä

Raumalla todettiin torstaina yksi uusi COVID-tapaus. Sairastunut on lieväoireinen, ja hänet on asetettu kotikaranteeniin.
Rauman tartuntatautihenkilökunta on selvittänyt mahdolliset altistuneet. Tartunnalle altistuneita on todettu neljä, ja heidät on asetettu kotikaranteeniin.
Tartunnanlähdettä ei ole voitu selvityksessä varmistaa. Tartunta voi olla Satakunnan lisäksi peräisin Varsinais-Suomesta.
Hallitus teki torstaina periaatepäätöksen etätyösuosituksesta, jonka pohjalta etätyön tekemistä suositeltiin Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Länsi-Pohjan alueella. Satakunnan osalta tilanne jäi epäselväksi, koska Satakunnassa toivottiin myös tehtäväksi toimia koronaepidemian hillitsemiseksi.

Ei yhtään sairaalassa

Satakunnassa todettiin viikolla 31 kymmenen COVID-tapausta, jotka kuitenkin liittyivät suurelta osin tunnettuihin tartuntaketjuihin. Väestömäärään suhteutettuna ilmaantuvuus oli tuolla viikolla 4,5 tapausta 100 000 asukasta kohti. Satakunnassa oli siis tuolla viikolla eniten uusia tapauksia väestöön suhteutettuna koko Suomessa.
Tapausmäärät ovat kuitenkin sen jälkeen laskeneet. Viikolla 32 tapauksia oli neljä eli ilmaantuvuus n. 1,8 tapausta/100 000 asukasta. Kuluvalla viikolla (33) on tapauksia todettu tähän mennessä kaksi, jonka perusteella ei toistaiseksi ole epäilyä ilmaantuvuuden kasvusta tälläkään viikolla.
Satakunnassa ei ole koronan vuoksi potilaita osasto- tai tehohoidossa.

Ei vielä etätyösuositusta

Epidemian kulkua ajatellen Satakunnassa huolestuttavimpia ovat tapaukset ilman selvää tartunnanlähdettä. Näitä on todettu viimeisten viikkojen aikana erityisesti Rauman alueella. Näiden tapausten kokonaismäärä on kuitenkin vielä ollut matala.

– Vielä tällä hetkellä ei edellä kuvattujen mittareiden perusteella anneta Satakunnassa varsinaista etätyösuositusta, toteaa vs. Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Tuomas Nieminen tieodtteessa.
Epidemiatilannetta seurataan hyvin tarkasti ja suositus voidaan tarvittaessa antaa nopeasti, Nieminen kuitenkin huomauttaa.
– Vaikka varsinaista etätyösuositusta ei vielä anneta, tämä ei tarkoita, etteikö etätöiden tekeminen olisi nykytilanteessa järkevää aina silloin, kun se työn kannalta on mahdollista ja tarkoituksenmukaista.

Pelkkä maski ei auta

Nieminen myös muistuttaa, että torstaina annettu maskisuositus on voimassa myös Satakunnassa.
– Pelkkään kasvomaskien käytön antamaan suojaan ei kuitenkaan pidä tyytyä, vaan vähintään yhtä tärkeää on huolehtia myös yskimis- ja aivastamishygieniasta, käsien pesusta ja etäisyyksien pitämisestä.