Mihin katoaa jääkiekkokaukalon verran vettä joka päivä? Rauman vuotovyyhtiä setvitään jo poikkeuksellisilla keinoilla

Tuntemattomaan virtaa tällä hetkellä 90 000 litraa vettä tunnissa. Määrä on niin suuri, että talousvettä joudutaan valmistamaan ylitöinä.

| Päivitetty

Putkiasentaja Jussi Liukko kuuntelee, paljastaako putkiston ääni vesivuodon. Tällä kertaa yksi vuoto löytyi Vasaraisilla sijaitsevasta kiinteistöstä. Pahimpien vuotojen sijaintia ei kuitenkaan tunneta nyt edes kaupunginosan tarkkuudella, ja Raumalla verkostoa on yli 500 kilometriä.

Rauman vesijohtoverkostosta häviää tällä hetkellä hyvälaatuista talousvettä niin paljon, että Rauman Vesi on joutunut erityisjärjestelyihin.

Tilanne alkoin pahentua joulun alla. Jäljitys- ja korjaustöitä on tehty sitkeästi, mutta vuotoveden määrää ei ole saatu ratkaisevasti vähenemään.

– Se on nyt noin 90 kuutiota tunnissa eli todella huomattavasti. Tilanne on hankala, kertoo Rauman Veden kunnossapitomestari Samuli Loutti.

Vuotomäärä täyttäisi metrin korkuisen Äijänsuon jäähallin kaukalon 20 tunnissa. Kauppatorillekin ehtisi muodostua vuorokaudessa metrin syvyinen vesiallas.

Öiset lukemat paljastavat

Öiseen aikaan talousvesi virtaa Rauman kantakaupungin verkostoon vesitornista. Vuotojen kokonaismäärää on arvioitu juuri yökulutuksen perusteella.

– Se on yksinkertaisin seurantatapa, kun vesilaitos ei ole käynnissä ja kuluva vesimäärä on vertailukelpoista vuorokausien välillä, Loutti selittää.

Normaalitilanteessa kulutus pysyy tietyissä rajoissa ja mahdollisten poikkeamien syyt löytyvät melko nopeasti. Nyt tilanne on aivan toinen.

– Taso lähti viime vuoden puolella nousemaan. Sen jälkeen olemme korjanneet neljä vuotoa, mutta niillä ei ole ollut isoa vaikutusta.

Monta piilevää vuotoa

Rauman Vedellä on reilut 500 kilometriä vesijohtoverkostoa. Vuotoja on viime viikkoina jäljitetty jatkuvasti muun muassa mittareista, jotka keräävät tiedon johonkin verkoston osaan virtaavasta vedestä.

Loutin mukaan mittarien tieto ei kuitenkaan ole osoittanut mitään sellaista, jonka avulla vuotoja olisi voitu paikallistaa edes kaupunginosan tarkkuudella. Myöskään voimakasta vedenpaineen alenemista ei ole havaittu.

– En pidä enää mahdolisena, että löydettäisiin yksi vuotopaikka, joka ratkaisisi koko ongelman. Isompi vuoto tulisi väkisinkin näkyviin, Loutti sanoo.

Tämä on johtanut loogiseen päätelmään: vuotoja on useampia, mahdollisesti eri puolilla kaupunkia ja vuotomäärä yksittäisissä paikoissa niin pieni, ettei sitä näe mittareista.

– Ja huonolla onnella kaikki ovat vielä sellaisissa paikoissa, että vesi pääsee jonnekin piiloon.

Maapiikki, vahvistin ja kuulokkeet. Muun muassa tällä varustuksella vuotoja paikallistetaan.

Jäljitystä äänen perusteella

Koska vihiä mahdollisista vuotopaikoista ei ole, joudutaan kentällä käymään verkostoa järjestelmällisesti läpi. Loutin mukaan työ on aloitettu putkistoltaan vanhimmista ja sen vuoksi todennäköisimmin vuotoja sisältävistä alueista.

Jäljitysmenetelmä perustuu ääneen. Asentajat kuuntelevat tätä varten suunnitellulla kuuntelulaitteistolla verkoston ääniä venttiilien kohdalta ja vuotoepäilyn löytyessä paikkaa tarkennetaan niin sanotulla korrelaattorilla.

Työ on jossain määrin sattumanvaraista ja erityisesti talvioloissa hidasta, sillä venttiilit joudutaan kaivamaan esiin lumen ja jään alta.

Poikkeuksellinen avunpyyntö

Nyt on otettu käyttöön myös poikkeuksellisempia keinoja.

Niihin kuuluvat yöaikaan tehtävät sulut, joissa vesijohtoverkostosta katkaistaan veden jakelu joksikin aikaa.

– Silloin näemme päämittarilta, mikä vaikutus sululla on ja pystymme sulkemaan pois mahdollisia vuotoalueita, Loutti selostaa.

Rauman Vesi vetosi viime viikolla myös kaupunkilaisiin. Heitä pyydetään pitämään silmänsä auki ja raportoimaan, jos maastosta löytyy vesivuodoista kertovia merkkejä.

Vastaavaa avunpyyntöä ei ole tehty ainakaan Loutin aloitettua vuonna 2015 nykyisessä tehtävässään – eikä todennäköisesti pitkiin aikoihin sitä ennenkään.

– Vihjeitä on jonkin verran tullut ja niitä on käyty tarkistamassa. Vielä ei ole tärpännyt.

Vuotaako kenties mökeillä?

Onko vuotovyyhdin taustalla sitten pelkkä sattuma vai jokin tietty syy?

Loutin mukaan esimerkiksi kovan pakkastalven vaikutusta ei voi sulkea pois, mutta mitään merkkiä esimerkiksi roudan "syyllisyydestä" ei ole.

Vaikka 2000-luvun talvet ovat pääosin olleet selvästi leudompia, on vanhemmatkin verkoston osat kuitenkin rakennettu niin sanotusti perinteisen talven oloihin.

Yksi mahdollisuus Loutille tulee silti mieleen. Pakkanen on saattanut rikkoa putket jossakin vesijohtoverkostoon liitetyssä kesäasunnossa. Jos omistaja ei ole käynyt paikalla, voi vesi vuotaa nyt valtoimenaan.

– Mutta yhdellä kesäasunnolla vuoto ei pahimmillaankaan voi olla kuin kymmenen kuuiota tunnissa.

Loutti kehottaa kuitenkin raumalaismökkiläisiä tarkkailemaan tilannetta, sillä se on vesivahinkojen riskin vuoksi myös heidän oma etunsa.

Viime vuonna Raumalla oli muutama suurempi putkirikko, mutta tällä hetkellä pulma näyttää olevan hajaantunut. Marraskuussa korjattiin vuotoa Karjalankadulla.

Vesilaitoksella ylitöitä

Mittava vesihukka ja sen jäljitys vaikuttavat nyt monella tavalla vesihuollon arkeen.

Esimerkiksi öiset sulut ja niiden tarkkailu joudutaan tekemään ylitöinä. Lisätunteihin on jouduttu pakon edessä myös Äyhön vesilaitoksella, jossa normaalisti tehdään töitä 16 tunnin aikana.

– Olemme lisänneet päivän pituutta, vahvistaa käyttöpäällikkö Juho-Pekka Erama.

Työvuorojen päätyttyä vesitornissa on oltava niin paljon valmista talousvettä, että se riittää vuodoista huolimatta veden käyttäjille. Mitään ylimääräistä vesivarastoa ei ole.

25 prosenttia hukkaan

Rauman Vesi pumppaa verkostoon reilut 8 500 kuutiometriä vettä vuorokaudessa. Tämänhetkisellä vuotovauhdilla hukkaantuu samassa ajassa lähes 2 200 kuutiota eli noin 25 prosenttia koko verkoston vesimäärästä.

Erama myöntää, että muualle kuin käyttöön päätyvän veden valmistaminen turhauttaa, jos määrä on suuri ja tilanne jatkuu pitkään.

– Toivottavasti tilanne saadaan korjattua, hän sanoo.

– Vuorokaudessa riittää onneksi vielä tunteja. Toistaiseksi on pärjätty, eikä ole jouduttu tekemään vettä koko yötä.

Vuotoepäilyistä voi ilmoittaa Rauman Veden ympärivuorokautiseen vikapäivystykseen (02 822 0522).

Pörssisähkö muutti vedenkulutusta

Rauman Vesi on joutunut päivittämään yöaikaisen vedenkulutuksen normaaliksi katsottua lukemaa. Tämä tarkoittaa vesimäärää, joka vesitornista yön aikana lähtee verkostoon.

Iso muutos tapahtui reilu vuosi sitten. Taustalla on energiakriisi ja sähkön hinta.

– Tilanne muuttui reilu vuosi sitten, kun ihmiset siirtyivät pörssisähköön ja alkoivat pestä pyykkiä öisin, kertoo kunnossapitomestari Samuli Loutti.

Kehitys vaikutti mittareiden uuden normaalin lisäksi joihinkin vesihuollon ajastustoimintoihin.

– Yökulutus ei ole lähtenyt sen jälkeen elämään, vaan se jäi sille tasolle, jolle se yhtäkkiä nousi.

Suunta on ollut kohti parempaa

Tällä hetkellä vuototilanne on Raumalla poikkeuksellinen, mutta verkostosta vuotava vesi on sinänsä vesihuollossa arkipäivää. Vettä lirahtaa hukkaan esimerkiksi ikääntyneiden putkien tai rikkoontumisten vuoksi aina jonkin verran.

Niin sanotun laskuttamattoman veden osuus on suomalaisilla vesilaitoksilla tyypillisesti toista kymmentä prosenttia vuodessa.

Raumalla lukema on saatu viime vuosina laskemaan jopa valtakunnallista keskitasoa alhaisemmaksi. Tämä on johtunut riittävästä saneerausrahoituksesta.

Ollaanko nyt lähdössä uuteen alamäkeen? Samuli Loutin mukaan ei.

– Ennakoimattomien vuotojen määrä oli viime vuonna 18 kappaletta. Edelliset viisi-kuusi vuotta luku on ollut kolmenkymmenen paikkeilla, sitä ennen noin 40.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut