Raumalla käytetyt sote-kyydit vähenivät 35 prosentilla – Yksi mahdollinen syy on turhautuminen hankalaksi koettuun palveluun

Ne, joiden on kaikista vaikein käyttää palvelua, ovat lakanneet käyttämästä palvelua, sanoo palvelua itsekin käyttävä Kaisa Hakkarainen.

| Päivitetty

Rauman kaupungin sosiaalipalveluiden tarjoamien sote-kyytien käyttö on vähentynyt voimakkaasti.

Vielä vuonna 2015 sosiaalihuoltolain ja vammaispalvelulain perusteella myönnettyjä kaupungin korvaamia matkoja ajettiin päivittäin noin 150, yhteensä 55000 matkaa vuodessa. Vuonna 2017 vastaavat lukemat olivat enää 97 matkaa päivässä ja 35500 matkaa vuodessa.

Ajetut matkat vähenivät siis kahdessa vuodessa jopa 35 prosentilla.

Näiden kahden vuoden väliin mahtuu paljon ankaraakin kritiikkiä aiheuttanut kyydinvälitysjärjestelmän uudistus, joka astui voimaan kesällä 2016.

Turhauttamista aiheutti muun muassa uusi vaatimus kyydin tilaamisesta tuntia etukäteen. Lisäksi asiakkaita harmitti tuolloin se, että uudistuksen myötä ei ollut enää mahdollista soittaa "omalle" taksikuskilleen, vaan puhelut piti suunnata kyydinvälityspalveluun.

Voisiko matkojen väheneminen johtua osaltaan siitä, että ihmiset turhautuivat kankeaksi koettuun uuteen järjestelmään ja lopettivat sote-kyytien käytön?

Näin uskoo ainakin Kaisa Hakkarainen. Hakkarainen on työskennellyt muun muassa diakonin viransijaisena ja tuntee lukuisia sote-kyyteihin oikeutettuja ihmisiä. Lisäksi hän tuntee sote-kyytien maailman omakohtaisesti, sillä hän käyttää niitä myös itse.

– Ne, joiden on kaikista vaikein käyttää palvelua, ovat lakanneet sitä käyttämästä.

– Tunnin vaatimus on monelle iso haaste. Tiedän paljon ihmisiä, jotka ovat lakanneet käyttämästä sote-kyytejä sen takia, Hakkarainen lataa.

Miten Rauman kaupungin vammaistyön päällikkö Vesa Kiiski selittää kyytimäärän vähenemistä? Lue koko juttu sunnuntain Länsi-Suomesta (21.10.).

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut