Raumalla koronaepidemia on jo kiihtymisvaiheessa – laaja maskisuositus julkisissa sisätiloissa

Koronavirusepidemia on Raumalla kiihtymisvaiheessa, tiedottaa Satakunnan sairaanhoitopiirin infektioyksikkö SataDiag. Paikallinen ilmaantuvuus Raumalla on kohonnut viimeisen kahden viikon aikana lukuun 20,4/100 000 asukasta.

Satakunnan sairaanhoitopiiri ja Rauman kaupunki ovatkin päättäneet, että Raumalla kiristetään varsinkin maskisuositusta. Erityisesti Raumalla suositellaan nyt vahvasti kasvomaskin käyttöä kaikissa julkisissa sisätiloissa, esimerkiksi kaupoissa, ostoskeskuksissa, kulttuuritapahtumissa, pukuhuoneissa, samoin sosiaali- tai terveyspalveluissa asioidessa. 

– Julkisissa sisätiloissa kannattaa etenkin Raumalla ottaa kasvomaski laajaan käyttöön, SataDiagin tiedotteessa todetaan.

Maskisuositusta harkittiin myös toisen asteen oppilaitoksiin ja yläkouluihin, mutta siihen ei vielä edetty. Raumalla ei ole syytä rajoittaa myöskään harrastustoimintaa, mikäli yleisistä hygieniasuosituksista huolehditaan.

Muualla Satakunnassa ilmaantuvuusluku on matala, esimerkiksi Porissa 8,3. Satakunnassa ollaankin edelleen maakunnallisesti koronaepidemian perustasolla.

– Kaikille potilaille Satakunnassa on tehty tartunnanjäljitys ripeästi kuntien ja sairaanhoitopiirin yhteistyönä. Todennäköinen tartunnanlähde on selvillä 14 tapauksessa kahdeksastatoista eli 78 prosentissa, SataDiagin ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä kertoo tiedotteessa.

Kuusi tartunnoista liittyy Rauman telakkaan. Kolme tartunnoista on ulkomailta, kolme perhetartuntoja ulkomailla matkailleilta, yksi jääkiekko-ottelusta varsinaissuomalaiselta, yksi savolaiselta vierailijalta ja yksi sukulaiselta Varsinais-Suomesta. Kaksi tartuntaa on todennäköisesti saatu pääkaupunkiseudulta.

Kahden viikon aikana on ollut yhteensä seitsemän joukkoaltistustilannetta, joista kaikista on tiedotettu erikseen. Harjavallassa pelattuun jääkiekko-otteluun liittyen löytyi yksi tartunta Satakunnasta ja yksi Varsinais-Suomesta, Isosäkylän koulusta ei ole todettu jatkotartuntoja ja karanteenit ovat päättymässä.

Sen sijaan Rauman telakan tilanteeseen liittyy nyt kaikkiaan kuusi tapausta, joista kaksi on kotoisin Varsinais-Suomesta. Todetut kolme jatkotartuntaa kuuluvat loogiseen tartuntaketjuun ja tilanteen katsotaan olevan nyt hallinnassa, mutta tarkka seuranta ja karanteenit jatkuvat.

Juttua muokattu kello 20.00: lisätty tietoa harrastustoiminnan jatkamisesta.