Raumalla lähtenyt kesällä 49 polkupyörää varkaiden matkaan – vain joka kymmenes pyörä viedään sisätiloista

Poliisin mukaan pyöränomistajat panevat liian harvoin pyörän runkonumeron muistiin.

Kesä on saanut myös pyörävarkaat liikkeelle. Lounais-Suomen poliisilaitoksen tilastojen mukaan tänä kesänä on varastettu yli 500 pyörää. Käytännössä se tarkoittaa, että Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella varastetaan joka päivä yli kymmenen polkupyörää.

Aktiivisimmin pitkäkyntiset liikkuvat Turussa, jossa vääriin käsiin on päätynyt jo 314 pyörää, mikä on yli 61 prosenttia kaikista Lounais-Suomen alueen varastetuista pyöristä.

Porissa anastettuja pyöriä on kesällä ollut 80 ja Raumalla 49.

– Useimmiten polkupyörä anastetaan ulkoa. Ilmoituksiin tehtyjen kirjausten mukaan ainoastaan noin joka kymmenes pyörä on tänä kesänä viety lukitusta sisätilasta, kuten pyöräkellarista. Satunnaisesti rikospaikalle jätetään pyörän eturengas tai muu osa, josta pyörä on ollut lukolla kiinnitettynä esimerkiksi pyörätelineeseen, kertoo rikosylikomisario Jussi Helesvirta Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Koko vuonna pyörävarkauksia on kirjattu 1 442 kappaletta, noin 16 prosenttia viime vuoden lukemaa enemmän.

Poliisin tiedotteen mukaan varkaiden suosikkimerkki on vuodesta toiseen Jopo, mutta muuten anastajille kelpaa mikä vain polkupyörä. Sähköavusteisia pyöriä on lähtenyt 18 kappaletta varkaiden matkaan.

Runkonumero aina muistiin

Poliisi saa tietää varastetuista pyöristää joko ilmoituksen perusteella tai löytämällä anastetuksia epäillyn polkupyörän muun työtehtävän yhteydessä.

– Löytyvien polkupyörien yhdistäminen anastettuihin on kuitenkin erittäin haastavaa, koska ainoastaan noin 30 prosentissa tapauksista rikosilmoitukseen on kirjattu ratkaiseva tunnistetieto eli pyörän runkonumero. Ilman runkonumeroa on äärimmäisen vaikea selvittää rikoksia ja saada varastettuja polkupyöriä palautettua takaisin omistajilleen, Helesvirta kertoo.

Poliisi kehottaakin kaikkia pyöränomistajia ottamaan polkupyörän runkonumeron ylös, koska se on usein ainoa asia, jolla pyörät voidaan tunnistaa varastetuiksi.

– Lisäksi pyörää kannattaa säilyttää lukitussa tilassa, ja siihen on hyvä hankkia riittävän tukeva lukko, ettei pyörän varastaminen käy liian helpoksi. Ja jos havaitsee merkkejä pyörävarkaudesta, pitää aina soittaa hätänumeroon, Helesvirta muistuttaa.

Useimmiten pyörävarkaat myyvät anastamansa kulkineet eteenpäin. Poliisilla ei tämän kesän osalta ole havaintoja siitä, että pyöriä vietäisiin ulkomaille.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut