Raumalla liitetty ennätysmäärä aurinkovoimaloita verkkoon

Aurinkosähköstä ei jatkossa todennäköisesti saa enää yhtä hyvää hintaa verkkoon myytäessä.

Juha Viherjälaakso (vas.) ja Rauman Meriteollisuuskiinteistöjen toimitusjohtaja Timo Luukkonen telakkahallin katolle asennettuja aurinkopaneeleja katsomassa vuonna 2018.

Monelle katolle näyttäisi Raumalla ilmestyneen aurinkopaneeleja viime aikoina.

Rauman Energia vahvistaa, että mielikuva pitää kutinsa. Pieniä aurinkovoimaloita on asennettu tänä vuonna ennätystahtiin.

– Viime vuonna verkkoomme liitettiin 45 aurinkovoimalaa. Tänä vuonna niitä oli syyskuun loppuun mennessä liitetty jo 125, kertoo Rauman Energian hallintojohtaja Juha Viherjälaakso.

Rauman Energia vastaa alueellaan monopolina sähkön siirrosta, joten muidenkin kuin Omavoiman myymät aurinkovoimalat liitetään sen verkkoon.

Tilastot osoittavat, että aurinkosähkön suosio on lisääntynyt nopeasti. Vielä viisi vuotta sitten Rauman Energian verkossa oli vasta parikymmentä aurinkovoimalaa.

Vuonna 2019 aurinkovoimaloiden määrä nousi ensi kertaa yli sataan. Viime kuun lopulla niitä oli jo 340.

Suvella jopa 15 prosentin osuus

Raumalla aurinkovoimaloita on itse asiassa vielä enemmän, sillä myös Vakka-Suomen Voimalla on sähköverkkoa kaupungin alueella.

– VSV:n alueella kasvuvauhti on ollut vielä suurempaa, tietää Viherjälaakso.

Rauman Energian verkon yhteenlaskettu aurinkosähkön huipputeho on jo 3500 kilowattipiikkiä.

– Sellaisiin lukuihin päästään kesällä, kun aurinko paistaa. Silloin sähkön kysyntä on alhaisimmillaan, joten määrä vastaa noin 15 prosenttia verkkoalueemme kulutuksesta, sanoo Viherjälaakso.

Kokonaistehosta melkein puolet kertyy suurista aurinkovoimaloista, joita on muun muassa markettien ja telakkahallin katolla.

Sähkön hinta suuri arvoitus

Suuri arvoitus on, ken sen voi selittää? Sähkön tuleva hintakehitys nimittäin.

– Tulevana talvena sähkön hinta nousee järkyttävälle tasolle. Toivottavasti se jää vain väliaikaiseksi ilmiöksi. Todennäköisesti hintataso asettuu jo ensi keväänä selvästi alemmas. Mutta varmaa se ei ole, arvioi Viherjälaakso.

Tänä vuonna aurinkopaneelien tuottamasta sähköstä on saanut hyvän hinnan, kun sen on myynyt verkkoon.

– Toivottavasti asiakkaat eivät ole tehneet aurinkovoimalan hankintapäätöstä nykyisen hintatason perusteella. OL3 valmistuu, tuuli- ja aurinkosähköä tulee koko ajan lisää markkinoille. Se laskee hintatasoa, mikä taas pidentää aurinkovoimalan takaisinmaksuaikaa, sanoo Viherjälaakso.

Hän suosittelee ottamaan näkökulman huomioon, kun paneeleja katolleen hankkii. Viherjälaakso mitoittaisi aurinkovoimalan koon oman käytön mukaan.

Mikä on kilowattipiikki?

Kilowattitunti lienee kaikille sähkön käyttäjille jokseenkin tuttu.

Kilowattitunti on yksikkö, jonka mukaan sähköstä laskutetaan. Sähkön hinnat, joista nyt niin kovasti puhutaan, ilmoitetaan sentteinä per kilowattitunti.

Kilowattipiikki sen sijaan on oudompi termi – ellei ole perehtynyt aurinkosähköön.

Aurinkopaneelien nimellisteho ilmoitetaan kilopiikkiwatteina.

Yksi piikkiwatti tarkoittaa aurinkopaneelin enimmillään tuottamaa tehoa, kun aurinkokennon lämpötila on 25 astetta ja paneelille tuleva auringon säteilymäärä on tuhat wattia neliömetriä kohti.

Käytännössä paneeli voi joskus tuottaa sähköä jopa nimellistehoa enemmän. Yleensä tuotto jää kuitenkin nimellistehoa pienemmäksi, kun sää on pilvinen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut