Raumalla nuorisorikollisuus ei ole erityinen ilmiö, ja ennaltaestävällä työllä tilanne pyritään sellaisena pitämäänkin

Koskelan epäillyn murhajutun vuoksi nuorisorikollisuus on tapetilla julkisuudessa. Valtakunnallisesti nuorten tekemien rikosten määrät ovat ennätysalhaalla.

Raumalla nuorisorikollisuuden ei voi sanoa olevan mitenkään erityinen ilmiö, sanoo Rauman poliisiaseman tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Hiltula. "Sellaisesta ei ole viitteitä. Valtakunnallisesti määrät ovat ennätyksellisen alhaalla, ja Raumalla trendi on varmasti samansuuntainen", Hiltula toteaa.

Nuorten tekemistä rikoksista iso osa tapahtuu liikenteessä. Rikostutkintaan asti tulevista rikoksista korostuvat lähinnä näpistykset, joita ei niitäkään ole määrättömän runsaasti.

Suomessa nuorisorikollisuus ennätyksellisen vähäistä – vakavan väkivallan lisääntymisestä viitteitä

Nuorisorikollisuus on edelleen ennätyksellisen vähäistä, mutta nuorten tekemän vakavan väkivallan ja viharikollisuuden lisääntymisestä on nähtävissä viitteitä, kertoo Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti (Krimo).

Tällä viikolla julkaistun, vuonna 2020 kerättyyn kyselyaineistoon perustuvan raportin mukaan aiempaa isompi osa nuorten tekemästä väkivallasta aiheutti lääkäri- tai sairaalahoitoa vaatineita vammoja. Kun vuonna 2016 uhrin vammat vaativat lääkäri- tai sairaalahoitoa yhdeksässä prosentissa nuorten pahoinpitelyjä, viime vuonna osuus oli 15 prosenttia.

Nuorisorikollisuuskyselyyn vastasi vajaat 5 700 yhdeksäsluokkalaista keväällä 2020.

(STT)

Ankkuritiimi puuttuu kokonaisvaltaisesti

Poliisin strategiaan on kirjattu yhtenä osa-alueena ennaltaestävä työ, joka korostuu varsinkin lasten ja nuorten kohdalla.

– Raumalla poliisi tekee sitä toki osana kaikkea päivittäistä työtä. Moniammatillinen Ankkuritiimi tekee töitä erityisesti lasten ja nuorten asioissa, Hiltula toteaa.

Ankkuritiimiin kuuluu poliisin lisäksi sosiaalityöntekijä, terveydenhoitaja sekä psykiatrinen sairaanhoitaja. Se pystyy puuttumaan nuoren asioihin yhtä rikosjuttua laajemmin.

– Vaikka nuoren asia tulisi pöydälle yksittäisen näpistysrikoksen kautta, nuoren tilannetta katsotaan moniammatillisesti laajemminkin ja pohditaan, millaista apua nuori tarvitsisi.

Kouluvalistusta edessä taas, kun se on mahdollista

Nuorison tekemä väkivaltainen rikollisuus on ollut viime aikoina voimakkaasti esillä Koskelan epäillyn murhajutun vuoksi. Sitä Hiltula kertoo itsekin seuranneensa huolestuneena.

Tällaistenkin tapausten ehkäisemiseksi ennaltaestävä työ on tärkeää.

Korona on rajoittanut poliisin mahdollisuutta jalkautua kouluihin. Kun epidemiatilanne jälleen normalisoituu, on poliisin tarkoitus tehdä Raumalla kouluyhteistyötä laajemminkin.

– Nyt ei ole voinut ihan joka paikkaan mennä. Perinteinen kouluissa tehtävä valistustyö on yksi tärkeä keino, ja sitä tehdään muun toiminnan ohella, kun se taas on mahdollista.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut