Raumalla on ammuttu nyt 154 merimetsoa – poikkeuslupa-alue laajenee lauantaina Järviluotoihin

Metsähallituksen lupaa kansallispuistossa ampumiseen ei vielä ole.

Järviluodoissa pesi tänä kesänä noin 3 700 merimetsoparia. Poikkeuslupa mahdollistaa lintujen ampumisen myös pesimäyhdyskunnan alueella lauantaista lähtien.

Poikkeusluvan nojalla sallittu merimetsojahti on tähän mennessä johtanut 154 merimetson ampumiseen.

Ely-keskus myönsi heinäkuussa poikkeusluvan Eurajoen-Lapinjoen kalatalousalueelle, ja lintuja on ammuttu nyt kolmatta viikkoa. Ensimmäisen viikon saldo oli 113 lintua.

Merimetsoja ampuu 16 kalatalousalueen valitsemaa metsästäjää. Heidät on perehdytetty poikkeusluvan tiukkoihin ehtoihin, joihin kuuluvat muun muassa tarkkaan rajatut alueet ja se, ettei ammuttuja lintuja saa hyödyntää esimerkiksi ruokana.

Sorsastuskausi avaa Järviluodon

Lupa-alue kattaa kalatalousalueen toiminta-alueen, joka ulottuu kutakuinkin Rauman etelärajalta Eurajoensalmeen.

Tähän saakka lintuja ei kuitenkaan ole saanut ampua luonnonsuojelualueiden puuttomilla luodoilla eikä Puolivesikartalla tai näiden ympärillä olevalla 500 metrin suojavyöhykkeellä.

Ampuminen ei ole ollut mahdollista myöskään sataman edustalla Järviluodoissa, joissa pesii Suomen suurin merimetsoyhdyskunta.

Rajoituksilla on pyritty suojaamaan muita alueilla pesiviä lintulajeja.

Nämä alueet aukeavat metsästäjille sorsastuskauden myötä eli tulevana lauantaina. Niinpä oletettavaa on, että esimerkiksi Järviluodoissa paukkuu jo viikonvaihteessa.

– Kyllä lintuja on tarkoitus ampua lupaehtojen sallimilla alueilla, jos niitä (merimetsoja) siellä on, kertoo kalatalousalueen toiminnanjohtaja Anu Niinikorpi.

Kansallispuistoon ei vielä lupaa

Selkämeren kansallispuistossa merimetsoja ei kuitenkaan voi toistaiseksi ampua, vaikka se poikkeusluvan puolesta olisi mahdollista.

Kansallispuistoon tarvitaan nimittäin myös Metsähallituksen erillinen lupa. Asia on edelleen käsittelyssä, ja myönteinenkin lupa tullee lainvoimaiseksi aikaisintaan syys-lokakuun vaihteessa.

Kalatalousalueen poikkeuslupa mahdollistaa tuhannen merimetson ampumisen syksyinä 2022-2024. Lintuja saa ampua siis yhteensä enintään 3 000.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut