Raumalla on edullista asua kerrostalossa – kiinteistöverojen osuus Suomen pienin

Kerrostaloyhtiöiden kustannuksia tarkasteleva Indeksitalo-vertailu kertoo, että Raumalla on edullista asua kerrostalossa. Kuva: arkisto/Pekka Lehmuskallio

Raumalla on yhä suhteellisen edullista ylläpitää kerrostalokiinteistöä.

Rauma sijoittuu Kiinteistöliiton vuoden 2019 Indeksitalo-vertailussa kahdeksanneksi edullisimmaksi.

Halvempia kerrostaloasumisen paikkakuntia ovat vain Riihimäki, Oulu, Pietarsaari, Tornio, Kokkola, Raahe ja Kempele. Kalleimpia Indeksitalo-kuntia ovat Rovaniemi, Raisio, Vihti, Helsinki, Lappeenranta ja Savonlinna.

Vertailussa on mukana yhteensä 59 kuntaa, joissa asuu yhteensä yli neljä miljoonaa suomalaista.

Kiinteistöliitto pyrkii Indeksitalo-vertailussa tutkimaan kerrostaloasumisen kustannuksia kuudessa eri kategoriassa: tontin kiinteistöverossa, rakennuksen kiinteistöverossa, kaukolämmössä, vedessä ja jätevedessä, kiinteistösähkössä sekä jätehuollossa.

Halvimpien kuntien verot ja maksut ovat 2,15-2,46 euroa kuukaudessa neliömetriä kohden, kalleimpien yli 3 euroa. Rauman kerrostalojen kustannukset ovat 2,46 euroa kuukaudessa neliömetrille.

Indeksitalo-vertailun mukaan asumiskustannukset nousivat Suomessa tänä vuonna tavanomaista reilummin, keskimäärin 2,6 prosenttia viime vuoteen. Raumalla kustannuksissa oli kasvua kaksi prosenttia.

Raumalla kustannuksista kaukolämmön osuus on 1,05 euroa, veden ja jäteveden 0,78 euroa, kiinteistösähkön 0,19 euroa, jätehuollon 0,19 euroa, tontin kiinteistöveron 0,04 euroa ja rakennuksen kiinteistöveron 0,21 euroa.

Kiinteistöverojen yhteenlaskettu summa 0,25 euroa on Raumalla vertailukuntien pienin. Helsingissä verojen osuus on omaa luokkaansa: peräti 0,80 euroa. Valtakunnallinen keskiarvo on 0,38 euroa.

Veden ja jäteveden kustannukset ovat Raumalla ainoa erä, joka on selkeästi valtakunnallista keskiarvoa suurempi. Keskiarvo on 0,68 euroa, eli Raumalla maksetaan kuukaudessa vedestä 10 senttiä enemmän neliömetriä kohden kuin Suomessa keskimäärin.

Indeksitalo-vertailussa mukana olevien kulujen lisäksi kerrostalojen hoitokuluihin kuuluvat vuosikorjaukset, kiinteistönpidon palvelut sekä hallinnolliset palvelut. Kiinteistöliiton raportin mukaan nämä hoitokulut olivat vuonna 2018 keskimäärin 4,83 euroa kuukaudessa neliömetriä kohden.