Raumalla on noin 50 asunnotonta – kaikki eivät näy virallisissa tilastoissa

Asunnottomiksi luetaan virallisen määritelmän mukaan myös ihmiset, jotka asuvat tilapäisesti ystävien tai sukulaisten luona. Tänään vietetään asunnottomien yötä.

| Päivitetty

Raumalla on tällä hetkellä noin 50 asunnotonta. Virallisesti asunnottomaksi lasketaan henkilöt, joilla ei ole vakituista asuntoa. Raumalla asunnottomiksi luetaan esimerkiksi päihdeasumisen piirissä olevat henkilöt.

Myös ihmiset, jotka asuvat tilapäisesti ystävien tai sukulaisten luona, ovat virallisen määritelmän mukaan asunnottomia. Näissä tapauksissa taustalla on usein avioero tai parisuhteen päättyminen.

Asunnon on voinut menettää myös muun muassa työttömyyden tai velkaantumisen vuoksi. Lisäksi vankiloista vapautuvat vangit joutuvat helposti asunnottomuuden tielle.

– Suomessa asunnottomuus ei juuri näy katukuvassa, eivätkä kaikki asunnottomat numeroina tilastoissa. Osaltaan tämä johtuu siitä, että liki 70 prosenttia asunnottomista on piiloasunnottomia eli he nukkuvat tuttavien tai sukulaisten luona, toteaa Rauman Seudun Katulähetyksen toiminnanjohtaja Janne Rantala.

Lue Rauman tyhjistä asunnoista täällä: "Raumalla oli viime vuoden lopulla lähes 3000 tyhjää asuntoa, mutta edullisista on pulaa: "Heille tulee rajat vastaan, mihin se vuokra saa nousta"

Raumalla 68 asuntoa

Raumalla on pelkästään päihde –ja kriisityöhön tarkoitettuja tukiasuntoja yhteensä 68. Asunnot ovat kaupungin, seurakunnan ja katulähetyksen omistamia.

Vuoden 2019 lopussa Suomessa oli 4 600 asunnotonta. Nuorten, alle 25-vuotiaiden määrä oli 850 henkilöä. Asunnottomia naisia oli 1 190.

Maahanmuuttajataustaisia asunnottomia oli 1 100.

Viime vuoden lopussa Suomessa oli 264 koditonta perhettä, joissa oli 275 lasta.

Perinteistä asunnottomien yötä vietetään tänään myös Raumalla. Tämän vuoden teemana on ”Oma koti hurjan kallis”.Toivontalolla järjestettävään tapahtumaan voi tuoda käyttökelpoisia vaatteita ja liinavaatteita lahjoitettavaksi eteenpäin.

Asunnottomien yö Toivontalon sisäpihalla (Lyseokatu 7) tänään lauantaina klo 19 alkaen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut