Raumalla on otettu jo lähes 1 000 koronatestiä

Vaikka koronatilanne on rauhallinen, testataan kaupunkilaisia edelleen matalalla kynnyksellä.

| Päivitetty

Satakunnan osalta koronatilanne on pysynyt rauhallisena jo viiden viikon ajan. Kaikkiaan Satakunnassa on virukseen sairastunut 53 henkilöä, joista 16 Raumalla. Rauman terveyspalvelut toteuttaa edelleen Suomen hallituksen hybridistrategiaa; testaamista matalalla kynnyksellä, jäljittämistä, eristämistä ja hoitoa.

Raumalla on kesäkuun alkupäiviin mennessä otettu yhteensä 968 koronanäytettä.

– Koronan aktiiviaikana näytteitä otettiin vuorokaudessa noin 20–30. Nyt testimäärät ovat noin 10–15 päivässä, selvittää sosiaali- ja terveyspalvelujen toimialajohtaja Satu Helin.

Raumalla toimivan pandemiapoliklinikan aukioloaikoja on supistettu kuluneen viikon maanantaista alkaen. Sunnuntaisin poliklinikan ovet pysyvät suljettuina.

Pieniä höllennyksiä luvassa rajoituksiin

Yhteiskunta on vähitellen avaamassa toimintojaan ja paluu ns. normaaliin on käynnissä.

– Nyt on erityisen tärkeää muistaa pitää kiinni hygieniasäännöistä ja välimatkoista. Vaikka muutaman drinkin jälkeen tekisikin mieli halailla tai pussailla ravintolan terassilla naapuria, pitää se nyt ehdottomasti jättää tekemättä, painottaa Helin.

Tiukkojen koronarajoitustoimien höllentämistä on jo nähtävillä. Muun muassa Rauman vanhus- ja vammaispalvelujen asumispalveluyksiköiden asukkaat ja heidän läheisensä pääsevät pitkän ajan jälkeen tapaamaan toisiaan ensi maanantaista alkaen.

– Tapaamiset järjestetään ensisijaisesti ulkotiloissa tai rajattuun sisätilaan perustetuissa tapaamispaikoissa. Asukkaan ja läheisten väliin jää pärskesuoja, joka suojaa fyysisiltä kontakteilta tapaamisissa.

Sen sijaan terveyspalvelujen osastoilla T1, T2 ja T3 voimassa olevaan vierailukieltoon ei ole vielä tullut lievennyksiä. Ainoastaan saattohoitopotilaiden läheisten vierailut järjestetään sopimalla asiasta etukäteen hoitohenkilökunnan kanssa.

– Ensi viikon aikana meiltä on luvassa uusia linjauksia sairaalavierailuihin.

Kampuksen kehittäminen jatkuu syksyllä

Muun muassa Sata-soten ja Steniuksen hyvinvointikampuksen suunnittelutyöt ovat jääneet koronaepidemian jalkoihin.Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman ja rakenneuudistusta tukevien valtionavustusten hakuaika päättyi huhtikuussa. Päätökset valtionavustuksista tehtäneen kesäkuun lopussa.

Steniuksen hyvinvointikampuksen kehittämistyötä jatketaan aktiivisesti vasta lomakauden jälkeen.

– Kyseessä on iso ja monimutkainen kokonaisuus, sillä kyseessä on olemassa oleva rakennus, jolla on kaksi omistajaa ja paljon remontoitavaa. Muutokseen liittyy toki paljon muutakin kuin vain kiinteistöön liittyvät asiat, toteaa Helin.

Maskitehdas jatkaa juhannukseen saakka

Koronatilanteen rauhoittuminen näkyy Rauman lääkäreiden ja sairaanhoitajien vastaanotoilla asiakasmäärien lisääntymisenä.

Myös suun terveydenhuollossa on jo lähdetty antamaan kaupunkilaisille uusia aikoja.

– Kiirevastaanotossa tilanne on hyvin lähellä normaalia, sanoo Sosiaali- ja terveyspalvelujen toimialajohtaja Satu Helin.

Influenssa ja tapaturmat vähenivät

Korona on vaikuttanut kaiken ikävän lisäksi terveydenhuoltoon myös positiivisesti.

Raumalla on alkuvuoden aikana ollut tapaturmia vain murto-osa normaaliin vuoteen verrattuna. Myös muita hengityselinsairauksia esimerkiksi influenssaa esiintyi tänä keväänä normaalia vähemmän.

Lisäkuluja on muodostunut lähinnä lisääntyneestä näytteenotosta.

– Olemme tietoisia myös siitä, että kriisin aikana kertynyt hoitovelka räsähtää jossain vaiheessa eteemme.

Maskituotanto ollut tehokasta

Rauman kansalaisopistossa aloitettiin huhtikuussa kasvosuojaimien ompelu sosiaali- ja terveyspalvelujen tarpeisiin.

Kasvosuojainten tuotanto on ollut huipputehokasta, sillä tiistai-iltapäivään mennessä maskeja oli ommeltu jo 34 510 kappaletta.

Uusia maskeja tehdään vielä juhannukseen saakka.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut