Raumalla peruskorjattu Aranda ennakoi mahdollista sinileväpommia myös ensi kesäksi

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) mukaan olosuhteet olivat haastavat, mutta Raumalla uusittu ja pidennetty alus suoriutui hyvin. 

| Päivitetty

Raumalla peruskorjattu ja pidennetty tutkimusalus Aranda on saapunut maihin ensimmäiseltä remontin jälkeiseltä tutkimusmatkaltaan. Suomen ympäristökeskuksen (Syke) mukaan olosuhteet olivat haastavat, mutta uusittu alus suoriutui hyvin. 

- Laivan, laboratorioiden ja näytteenottokaluston toimintakyky tuli testattua kovissa olosuhteissa. Saimme kerättyä meren tilan arvioinnin kannalta olennaisia näytteitä Suomenlahdelta, pohjoiselta Itämereltä ja eteläiseltä Selkämereltä, kertoo johtava tutkija Maiju Lehtiniemi Syken tiedotteessa.

Keskuksen pääjohtaja Lea Kauppi kehuu remontoitua Arandaa toimivaksi. 

- Aranda on nyt luokitettu rajoittamattomaan kansainväliseen liikenteeseen, ja Itämerellä sitä voidaan käyttää kaikissa olosuhteissa, Kauppi toteaa.

Tutkimusmatkan tulokset vahvistava käsitystä kuluneen kesän aikana koettujen, poikkeuksellisten laajojen sinileväkukintojen syistä ja taustoista. Erityisesti Suomenlahdella vesi on parin aiemman vuoden suolapulssien ja kesän korkeseurauksena nyt voimakkaasti kerrostunutta, mikä heikentää pohjien happitilannetta ja vapauttaa veteen fosforia.

Syken mukaan ensi kesän sinileväriskit riippuvat paljolti loppusyksyn tuulisuudesta ja talven jäätilanteesta, koska ne ratkaisevat pintaveteen pääsevän fosforin määrän.

Arandan mittausten mukaan suolaista vettä on työntynyt Itämeren pääaltaasta Ahvenanmeren kautta myös eteläiselle Selkämerelle. Merialueen pohjanläheinen happipitoisuus ei kuitenkaan ole alentunut vuoteen 2016 verrattuna, joten näkymät ovat Suomenlahteen verrattuna paremmat. Viime viikolla Länsi-Suomi kirjoitti tutkijan arviosta, jonka mukaan suolavesipulssi voisi olla Selkämerelle katastrofi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut