Yle: Raumalla poliisi ehtii hätiin hetkessä, haja-asutusalueilla tavoiteajat paukkuvat reilusti

Raumalla poliisi ehtii hätiin kiirellisimmissä tehtävissä reilussa seitsemässä minuutissa. Kuva: LS-arkisto/Esa Urhonen

Kiireellisissä tapauksissa poliisipartion pitäisi olla paikalla yhdeksässä minuutissa, mutta haja-asutusalueilla aikaa menee kuitenkin usein huomattavasti pitempään. Yle kokosi kartalle paikkakuntakohtaiset tiedot siitä, miten nopeasti poliisi ehtii paikalle.

Länsi-Suomen levikkialueella Raumalla poliisi ehtii hätiin kiireellisimmissä tehtävissä reilussa seitsemässä minuutissa. Näitä välittömästi hoidettavia tehtäviä on Raumalla 398 vuodessa. Näitä tehtäviä ovat tekeillä olevat rikokset ja henkeä, terveyttä tai omaisuutta uhkaavat tapahtumat, joihin puuttuminen voi estää seurauksia tai johtaa tekijän kiinniottoon.

Esimerkiksi Eurassa toimintavalmiusaika venyy kuitenkin yli 21 minuuttiin, ja kiireellisimmän luokan tehtäviä siellä on 131 kappaletta vuodessa. Myös Uudessakaupungissa, jossa vastaavanlaisia tehtäviä on 179 kappaletta vuodessa, poliisin toimintavalmiusaika on yli 10 minuuttia.

Kyse on sisäministeriön ja Poliisihallituksen laatimista tavoiteajoista. Tiedot käyvät ilmi poliisin tulostietojärjestelmästä.

Kun lasketaan maanlaajuinen keskiarvo, poliisi yltää tavoitteeseensa olla paikalla yhdeksässä minuutissa, sillä suurin osa tehtävistä vie kaupunkeihin tai niiden lähelle.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Marko Savolainen kertoo Ylelle, että pitkien toimintavalmiusaikojen syyt selvitetään tapauskohtaisesti. Toisinaan selitys löytyy siitä, että poliisipartio ei vain ole kuitannut paikalle saapumista.

Tavoitesopimuksessa varaudutaan toimintavalmiusaikojen pitenemiseen, sillä sisäministeriön lähtökohtana on, että poliisin resurssit pienenevät lähivuosina. Savolaisen mukaan tavoitteet ovat realistiset pieneneviin resursseihin nähden.

Alkuperäinen Ylen uutinen ja kartta löytyvät täältä.