Raumalla rakennettavien sotalaivojen suunnittelu ja rakentaminen jää aikakirjoihin: Forum Marinumin tutkijat dokumentoivat hankkeen

Aloite dokumentointiin tuli alun perin Merivoimilta. Museon tutkijat seuraavat hanketta Rauman telakalla.

Laivue2020-hankkeen voi sanoa jäävän varsin konkreettisesti aikakirjoihin, sillä merikeskus Forum Marinum dokumentoi Merivoimien uusien alusten suunnittelu- ja rakentamisprosessin.

Museon tutkijat syventyvät erityisesti hankkeen alkuvuosiin ja seuraavat ensimmäisen korvetin suunnittelua ja rakennustöitä Rauman telakalla.

Nykydokumentoinnin keinoihin kuuluvat muun muassa haastatteleminen, esineistön tallentaminen ja valokuvaaminen.

Koska Pohjanmaa-luokan korvettien rakentaminen on yksi Puolustusvoimien suurista lähivuosien hankinnoista, sen dokumentointi on yhteiskunnallisesti merkittävää, todetaan Forum Marinumin tiedotteessa.

Dokumentointi perustuu julkisesti saatavilla olevaan tietoon, ja sen näkökulmana on yritysverkoston toiminta ja hankkeessa mukana olevien henkilöiden ajatukset.

Lisäksi hankkeessa on tarkoitus dokumentoida laivasarjan ensimmäisen aluksen rakentaminen ja käyttöönotto.

Ajatus lähti Merivoimista

Ajatus nykydokumentoinnista tuli alun perin Merivoimien suunnasta, toteaa tiedotteessa Forum Marinumin toimitusjohtaja Tapio Maijala.

Merivoimilta onkin saatu vahva tuki hankkeelle.

– Forum Marinumin tutkijat tekevät nyt arvokasta työtä Merivoimien historian hyväksi, täydentää Merivoimien esikuntapäällikkö, lippueamiraali Tuomas Tiilikainen.

Merivoimien lisäksi yhteistyökumppaneina toimivat Puolustusvoimien logistiikkalaitos, Rauma Marine Constructions Oy, Patria Oyj sekä SAAB Ab ja Rauman merimuseo. Dokumentointi on mukana olevien yritysten mielestä tärkeää.

– Yleensä muistot tapahtuneista hankkeista haalenevat, kun projektit on saatu päätökseen. Nyt Laivue2020 -projektissa mukana olevien muistot ja kokemukset saadaan talteen rinnan projektin etenemisen kanssa, toteaa SAAB Ab:n maajohtaja Anders Gardberg.

Nykydokumentoinnin tulokset avataan yleisölle projektin päätyttyä näyttelyn muodossa. Lisäksi Forum Marinum järjestää vuonna 2023 seminaarin sotalaivojen rakentamiseen liittyvistä teemoista.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut