Raumalla rakennettuja laivoja näkee myös postimerkeissä

Muistokuori ”risteilyalus” Sergei Vavilovin Antarktikan matkalta 1999-2000. Useiden asemien leimat.

Tässä juttusarjassa muistelen raumalaista laivanrakennusta lähinnä rakennettujen laivojen elämänkaaren ja valokuvien kautta. Jutuissa hyödynnän suurelta osin omien kokoelmieni aineistoja. Aiheeseen liittyviä kortteja ja valokuvia on varmaan kertynyt kymmenisen kansiota.

Kun nyt keräily tulee esille, niin laivanrakennustamme voi keräillä monessa muodossa. Suppeita muttei mitenkään helppoja alueita ovat esimerkiksi telakkayhtiöiden pöytäviirit puhumattakaan lipputankoon sopivat.

Toinen suppea aihe ovat alaan liittyvät mitalit tai yhtiöiden muistolahjat. Mitaleita ei ole tehty kuin muutama. 10-vuotispalvelujuhlissa oli käytäntönä jakaa logolliset kalvosinnapit ja sitten pidemmän uran jälkeen esimerkiksi kultakello. Merkkipäivinä luovutettiin usein muistoesine. Hollmingin puolella jaettiin joskus hopeamaljakot ja Finnyardsissa 90-luvulla iso tinalautanen, jossa oli kaiverrettuna Stenan HSS-lautan kuva.

No, mistä tällaisia löytää kun itselle tulee korkeintaan merkkipaalu täyteen vain kertaalleen? Tuttavilta voi näitä tietysti saada, mutta oman Stena-lautaseni olen löytänyt Laitilan kirpparilta ja Hollmingin maljakot vastaavasti Raumalta, harvinaisia muttei kuitenkaan arvokkaita.

Tutkimusalus Mistislav Keldysh neuvostoliittolaisella ensipäiväkuorella.


Näiden lähes yksittäisten esineiden rinnalla on helpompiakin alueita, kuten postikortit ja postimerkit. Postikorttien painokset ovat yleensä satoja tai tuhansia, ja postimerkkien painosmäärät satoja tuhansia. Lähes kaikki merkit on julkaistu ulkomailla, ja kestosuosikki taitaa olla tutkimusalus Mstislav Keldysh, josta Neuvostoliitossa on julkaistu useampikin merkki. Muita ovat muun muassa Akademik Fedorov, Columbus Caravelle (ex Delfin Caravelle) ja Hanseatic.

Muutama aiheeseen liittyvä erikoisleimakin löytyy, ja lisäksi ainakin laivoilla Robin Hood, Akademik Fedorov, Color Magic ja Color Superspeed on ollut oma postileima, jossa on laivan nimi ja kuva. Varsinaiset postimerkit on luetteloitu, ja niille on vakiintuneet hinnat, euron tai pari kappaleelta. Leimatkaan eivät ole kalliita, mutta niitä ei ole keskitetysti luetteloitu.

Filateliaan liittyvät myös firmojen punaiset frankkeerausleimat. Rauma-Repolassa oli käytössä ”risu ja ratas”-logo, Rauma Yardsissa Delfin Caravelle-aluksen kuva ja Hollmingilla peräporttialus.

Filateliaa ovat myös yhtiöiden lähinnä markkinointitarkoituksiin teettämät Postin omakuvamerkit. Raumalaisista laivoista löytyvät omakuvamerkeillä ainakin Tallinkin Victoria 1, Color Magic ja Birka Paradise sekä puoli-raumalaiset Viking Xprs ja Star, sekä myös pelkkä Aker Yardsin logo.

Rauma Yardsin frankkeerausleima, jossa kuvattuna Delfin Caravelle.

Näiden postimerkkien käyttö on rajoittunut yhtiön juhlakutsuihin, mutta Raumalla muutamaa merkkiä oli myös myynnissä henkilökunnalle. Mutta kuka nyt olisi ostanut suurempia määriä, kun omakuvamerkkien hinta on lähes tupla verrattuna postitusarvoon?

Keräilystä enemmän Rauman Filatelistikerhon järjestämillä 28. Keräilymessuilla 17.9. opistotalossa (entinen Lyseo), Aittakarinkatu 10, klo 10–15. Ihan Silakkamarkkinoiden lähellä.