Raumalla rehtorit kokoon heti maanantaina – "Valmius etäopetukseen on parempi kuin vuosi sitten"

Yläkoulut siirtyvät etäopetukseen kolmeksi viikoksi 8.3. alkaen. Rauman sivistystoimialan johtaja Soile Strander on tyytyväinen, että valmisteluaikaa on edes viikko. Kyseessä ei ole aivan yksinkertainen operaatio.

| Päivitetty

Rauma ryhtyy lähes saman tien valmistelemaan yläkoulujen siirtymistä etäopetukseen reilun viikon kouluttua.

– Rehtorit kutsutaan kokoon varmasti heti maanantaina, sanoo sivistystoimialan johtaja Soile Strander.

Hallitus kertoi torstaina kolmen viikon koronasulkua koskevasta päätöksestä. Sen yksi osa on yläkoulujen ja toisen asteen siirtyminen etäopetukseen kolmeksi viikoksi 8.3. alkaen.

Linjaus koskee leviämisvaiheessa olevia alueita, eli esimerkiksi Satakuntaa ja Varsinais-Suomea.

"Tämä on eletty jo kertaalleen"

Edellisen kerran perusopetusta annettiin Raumalla etänä epidemian alkupuolella noin vuosi sitten. Tämä kokemus auttaa Stranderin mukaan tämänkertaista operaatiota.

– Raumalla valmiudet ovat paremmat kuin viime vuonna, hän sanoo.

Tällä Strander viittaa niin teknisiin seikkoihin kuin esimerkiksi tietotaitoonkin. Oppilaiden käytössä olevien laitteiden ohella kyse on siis myös operatiivisista toimista ja henkisistä valmiuksista.

– Tämä on eletty jo kertaalleen, ja pääsemme nyt tekemään siirtymisen hallitummalla tavalla kuin viimeksi.

Kouluruokailu on järjestettävä silti

Strander painottaa, ettei etäopetukseen siirtyminen ole lain tiukasti ohjeistamassa perusopetuksessa mikään yksinkertainen temppu.

Esimerkiksi jokaisen oppilaan valmiudet etäkouluunon varmistettava. Toimivan tietokoneen tai muun etäyhteyslaitteen lisäksi on muun muassa järjesteltävä oppikirjat koteihin.

Muutos ei myöskään koske ainoastaan sivistystoimialaa, vaan vaikuttaa opetuksen ohella esimerkiksi koulukuljetuksiin ja -ruokailuun.

– Kouluruokailu on järjestettävä myös etäopetuksessa, toimialajohtaja huomauttaa.

– Tässä operoidaan monen eri toimijan kanssa ja lonkerot menevät aika pitkälle.

"Toivon, että tämä jää kolmeen viikkoon"

Torstaina puolen päivän aikaan media oli Stranderillekin ainoa koulusulkua koskevan tiedon lähde. On myös mahdollista, että Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (attr) tekee vielä lisälinjauksia tai täsmennyksiä.

Toimialajohtaja sanookin toivovansa virallista ohjeistusta mahdollisimman pian. Käytännössä toimeen päästäneen vasta ensi viikolla.

– Organisoinnin kannalta olen tyytyväinen, että on edes viikko aikaa saada ohjeistukset selvemmiksi ja tehdä toimenpiteitä.

Strander muistuttaa, että kaupungin yleisohjeistuksen ja -organisoinnin lisäksi on käytävä läpi käytännön järjestelyt jokaisessa koulussa erikseen. Etäkoulu ei hänen mielestään ole myöskään pidemmän päälle oppilaiden etu.

– Toivon kovasti, että tämä jää vain tähän kolmeen viikkoon.

Miten vaikuttaa hiihtolomaviikko?

Rauman koronatilanne on asukaslukuun nähden koko maan pahimpia ellei pahin.

Omia linjauksia perusopetuksen siirtämiseen etänä tehtäväksi ei ole silti tarvinnut tehdä, sillä kouluissa tilanne on ollut hyvä.

– Kouluissa ei ole ollut uurikaan tartuntoja. Nekin ketjut joita on ollut, on saatu karanteeneilla katkaistua eivätkä ne ole aiheuttaneet isompaa leviämistä, Soile Strander huomauttaa.

– Siksi olemme pystyneet olemaan lähiopetuksessa.

Nyt kuitenkin jännitetään sitä, miten hiihtolomaviikko mahdollisesti vaikuttaa tilanteeseen. Pahimmillaan tartuntoja alkaa ilmetä sen jälkeen.

– Emme tiedä, miten perheet ovat lomaviikkoa viettäneet. Toivotaan, että ihmiset ovat olleet vastuullisia.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut