Raumalla riittää kuntosaleja, mutta riittääkö niille asiakkaita? – "En tiedä, millä matematiikalla saleja tulee lisää"

Kuntomaxin, Gymppikunnon ja Crossfit Rauman yrittäjät luottavat omiin persooniinsa, kun valtakunnalliset ketjut työntyvät paikkakunnalle.

| Päivitetty

Gymppikunnon yrittäjä Nina Mäkinen opasti Pirkko Lehtistä ja Aimo Koivistoa kuntopyörän säädöissä. Molemmat käyvät salilla pari kertaa viikossa. Kuva: Juha Sinisalo

Fressi avasi jo ovensa. EasyFit, LadyLine ja Ole.Fit hakevat Raumalta yrittäjää ja toimitiloja.

Kun Raumalla ei tähän astikaan varsinaisesti ole ollut pulaa kuntosaleista, voi hyvällä syyllä kysyä, riittääkö kaikille asiakkaita.

Kysymys on hyvä, myöntävät Gymppikunnon Nina Mäkinen, Kuntomaxin Arto Tarvainen ja Crossfit Rauman Mikko Ojala.

– Aika paljon tulee olemaan tarjontaa, jos nämä kaikki toteutuvat. Raumalla on kuitenkin vain 40 000 asukasta, Mäkinen huomauttaa.

Eivätkä heistä kaikki suinkaan ole kiinnostuneita kuntosaliharjoittelusta. Tarvainen laskee, että potentiaalisia asiakkaita olisi noin 5 000.

Heistä salit taistelevat jo nykyisessäkin tilanteessa.

– En tiedä, millä matematiikalla saleja tulee lisää. Väkimäärä ja käyttäjäprofiili eivät muutu, vaikka saleja tulisikin lisää, Tarvainen huomauttaa.

– Tiukkaa tulee varmaan kaikilla olemaan. Toivottavasti ketjusalit ovat tehneet pohjatyöt kunnolla, Mäkinen myötäilee.

Crossfit Rauman yrittäjä Mikko Ojala uskoo, että hänen salinsa toiminta on niin omaleimaista, ettei valtakunnallisten kuntosaliketjujen saapuminen Raumalle juuri vaikuta siihen. Kuva: Juha Sinisalo

Puntti ei tutise

Kuntosaliyrittäjien arki ei viime vuosina muutenkaan ole ollut ruusuilla tanssimista. He ovat yksi niistä ammattikunnista, joita koronaviruspandemia kuritti kovalla kädellä.

Salien aukioloa ja käyttäjämäärää rajoitettiin, eivätkä ihmiset välttämättä edes halunneet käydä kuntosaleilla pandemia-aikana.

– Omalla kohdallani on kolme huonoa vuotta takana, enkä yhtään enempää kaipaa, Tarvainen tokaisee.

– Onhan mullakin tässä rehellisesti sanottuna useammankin kerran käynyt mielessä lopettaminen. Koronan aikaan ei kauhean helppoa ollut, mutta sinnitellään vielä ja tarkoitus on sinnitellä jatkossakin.

Niin aikoo myös Mäkinen.

– Ketjusaleilla on ketjusalien bisnekset. Ne pelaavat vähän eri sarjassa kuin tällaiset pienyrittäjät, hän toteaa.

– En ole silti heittämässä kirvestä kaivoon. Mulla on luottamus, että mulla on oma asiakaskuntani. Toivon, että oma persoona on se, jolla näitä pyöritetään. En sano, että mulla ainakaan puntti tutisisi.

Kuntomaxin Arto Tarvainen aikoo sinnitellä myös jatkossa. Kuva: Juha Sinisalo

Kilpailua hinnalla

Gymppikunnon lisäksi Mäkinen on mukana toisenkin kuntosalin toiminnassa, sillä hän on yksi Crossfit GoTon perustajaosakkaista. Se avasi ovensa kesällä 2021 Rauman toisena crossfitsalina.

Ensimmäinen oli Mikko Ojalan pyörittämä Crossfit Rauma, joka sai uudet toimitilat loppuvuodesta 2020.

Raumalaisten crossfitsalien taustahahmot näkevät, että varsinkin pienillä paikkakunnilla salit personoituvat omistajiinsa.

– Jos tänne kolme uutta salia tulee, niin normaalien kuntosalien toimintaan se tulee vaikuttamaan. Aika paljon kilpailua hinnalla on jo nyt, joten kai se tulee hintatasoa laskemaan, Ojala miettii.

– Meidän toimintamme taas on niin erilaista, että en usko sen siihen vaikuttavan. Crossfit vaatii niin paljon vapaata tilaa, että salin pitää olla melkein talviharjoitteluhallin kokoinen.

Hintaralliin Nina Mäkinen ei aio lähteä, mutta myöntää miettineensä, miten kaikille saleille riittää asiakaskuntaa.

– Jokainen menee omilla vahvuuksillaan. Ei mulla toistaiseksi näytä kovinkaan huonolta, vaan pikkuisen on jo hymy huulilla. Viime vuonna tähän aikaan oli vähän hymy hukassa.

Raumalla toistakymmentä kuntosalia

Kuntosalitoimintaa ja ryhmäliikuntaa tarjoavia yksityisiä kuntosaleja Raumalla ovat Crossfit GoTo, Crossfit Rauma, Fressi, Gymppikunto, Kuntomax, Kuntosumppu, Training for Warriors, Training House ja Wellness Friski.

Fysiosilla on kuntosali, ja Walimo on erikoistunut ryhmäliikuntaan ja tankotanssiin.Rauman kunnalliset kuntosalit ovat Kourujärven väestösuoja, uimahallin kuntosali ja Lapin kuntosali.Kauppiksella ja Äijänsuon talviharjoitteluhallilla on lisäksi punttisalit.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut