Raumallakin torjunut entinen maajoukkuetähti löysi euralaisviljelijän pellolta yllättävän ainesosan – juomat maistuvat myös Huuhkajille

Huuhkajista tutut Antti Niemi, Teemu Pukki, Lukas Hradecký sekä Joona Toivio luottavat Iikka Mäkiperen tilan punajuuriin.

Mäkiperen tilan punajuurista valtaosa lähtee kotimaisen säilyketeollisuuden käyttöön.

Lasit kilahtelevat toisiinsa, kun euralainen maanviljelijä Iikka Mäkipere panee pulloja pahvilaatikoihin.

Laatikkopinon takana pilkistää suuri sammio sekä pullojen etikettikone, joten näky tuo mieleen pienpanimon.

Tiloissa valmistetaan kuitenkin punajuuripohjaisia juomia yritykselle, jonka omistajakaartissa ovat Huuhkajista tutut jalkapalloammattilaiset Teemu Pukki, Lukas Hradecký sekä Joona Toivio. Yrityksen toimitusjohtajana on perustajajäsen, entinen ammattijalkapalloilija Antti Niemi.

Mutta miten kiukaislainen maanviljelijä ja muun muassa Valioliigassa Southamptonin ja Fulhamin maalia vartioinut Niemi löysivät toisensa?

Mäkiperen mukaan yhteyteen liittyy muun muassa entinen euralaiskansanedustaja.

– Timo Kalli oli minun nimeni vinkannut ja kertonut taustastani punajuurten parissa. Se puhelinsoitto osui sopivaan saumaan, silloin oli hyvä into kokeilla jotain uuttakin, Mäkipere muistelee.

Mäkipereltä raakamehu

Antti Niemen Kolme Sadasosaa Oy sai alkuperäisen idean espanjalaisjalkapalloilun jättiseura FC Barcelonalta, jossa nautittiin korkeanitraattisia punajuurishotteja suorituskykyä parantamaan.

Niemi ymmärsi, että ravinnetietous tulee Suomeen vähän muuta maailmaa myöhemmin ja näki mahdollisuuden.

Punajuurishotista yrityksen tuoteperhe on laajentunut ravintolakäyttöön tarkoitettuun mehuun sekä limonadeihin, mutta kaikkien juomien raakamehu tulee kiukaislaisesta punajuuripellosta.

– Silloin kun sain ensimmäisen puhelinsoiton, oli Orklan omistama Felix Abba päättänyt siirtää punajuuren tuotannon Ruotsiin, ja kotimaisen punajuuren suurin ostaja poistui markkinoilta. Innostuin heti ajatuksesta, Mäkipere sanoo.

Nopeasti punajuuriviljelijät löysivät sadolleen elintarviketeollisuudesta uuden kotimaisen ostajan, mutta Mäkipere ymmärsi, että punajuurimehuun hän saa hyödynnettyä myös ylisuuret punajuuret, jotka ei teollisuudelle kelpaa.

1990-luvulta asti punajuurta viljellyt Mäkipere ei ollut ajatellutkaan, että tuttu juures toimisi urheilu- ja janojuomana.

– Kun lajittelupaikalla punajuuri on hajonnut ja värjännyt paikkoja, olen naureskellut niistä riittävän mehuksi asti.

Broileri päätuotteena

Mäkiperen tilan päätuote on broileri, mutta punajuuri on hyvänä kakkosena.

Hän on Suomessa harvalukuisten joukossa, sillä kotimaisen punajuuren kokonaishehtaarimäärät liikkuvat vuosittain noin 400 hehtaarissa.

Mäkipere kertoo, että punajuuren vaisuun suosioon vaikuttaa luonnollisesti kysyntä, mutta myös se, että juures vaatii melko nopeaa viljelykiertoa.

– Ei sitä montaa vuotta voi pitää samalla lohkolla, kun rikkaruoho-ongelma kasvaa liian suureksi. Sitten on pakko pitää viljaa siinä lohkolla kahdesta kolmeen vuotta.

– Maalajinkin pitäisi olla sopivaa. Kotipelloilla on hietamultamaata, mikä on juuri sopivaa, mutta Euran suunnassa on savisempia lohkoja. Mielelläni en siellä viljele, kun savisten punajuurten pesemisessä menee aikaa.

Kun punajuurta keittää kotikeittiössä, huomaa nopeasti, että juures värjää veden voimakkaan punaiseksi. Mäkipere kuitenkin kertoo, että punajuuria saa keittää kilokaupalla, jotta saa litran mehua.

– Esimerkiksi punajuurimehushotin 100 millilitraan tiivistettä käytetään noin kilon verran punajuuria.

Mäkipere on kovin pohtinut, miten voisi parhaiten hyödyntää mehustamisesta ylijäävän kuivahkon murskeen.

Tähän saakka se on kelvannut hyvin lähialueen naudankasvattajille.

Mäkipere kertoo, että työ punajuurimehun parissa on taloudellisesti pieni osa kokonaisuutta, mutta hyvin mielenkiintoinen.

– Olen viljellyt nelisenkymmentä vuotta, joten onhan tämä aika erilaista kuin kauranviljely. Tämä on myös hyvin turvallista kokeilua, ei tämä tilaa kaada.

– Juomista on tullut itselleni hyvin mieluisia. Kun olen pellolla ajanut koko päivän, niin tällainen lähtee loistavasti janojuomaksi. Voisi nähdä, että terassilla tämä toimisi myös erinomaisesti välivetenä, Mäkipere pohtii.

Toimitusjohtaja torjui raumalaisseurankin maalilla

Punajuurijuomia valmistavan Kolme Sadasosaa Oy:n toimitusjohtajalla Antti Niemellä on linkki myös Raumalle.

Ennen monivuotista ammattijalkapalloilijan uraansa hän ja Mika Nurmela pelasivat kauden Rauman Pallon riveissä.

Tuolloin päävalmentajana toimineen Juha Malisen juonima siirto sai kuitenkin kesken kesän 1990 epätoivotun käänteen, kun Malinen sai Raumalta potkut.

– Kyllä nuo ajat muistuvat, se oli hyvin opettavainen vuosi nuorille pojille. Oppi elämästä, Niemi naurahtaa 18-vuotiaana Raumalla vietettyä kesää.

Tuon kauden jälkeen Nurmela lähti Valkeakosken Hakaan ja Niemi HJK:hon, mistä heille molemmille aukesivat rahakkaammat pelikentät.

Punajuurijuomien parissa Niemi aloitti vuonna 2018. Hän kertoo alkumatkan olleen varsin maltillinen.

– Viimeinen vuosi on ollut sellainen, että olemme päässeet ruoanlaittomehun ja virvokkeiden kanssa vasta alkuun. Jokaisella tuotteella on hieman erilainen sesonki. Virvokkeet kesän juttu, kun ravintoloille punajuurimehu osuu syksyyn ja talveen, Niemi kertoo.

Hän kertoo, uuden asian lanseeraamisessa ei kannata turhaan kiirehtiä.

– Kasvispohjaisesta virvokkeesta olemme huomanneet, että se miellyttää sitä maistaneita ja he huomaavat siinä olevan paljon hyvää, mutta osa kokee uuden asian vähän outonakin. Siinä riittää työtä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut