Poikkeuksellinen pöllömysteeri: Raumalle kuukahtaneet saattoivat lähteä samasta pesästä – palaavat luontoon lähipäivinä

Hiiripöllö ei pesi seudulla, eikä merkkejä lajin vaelluksesta ole. Kahden yksilön päätyminen ihmisen hoiviin samassa kaupungissa lienee sattuma – joskin poikkeuksellinen sellainen.

| Päivitetty

Hiiripöllö on aito pohjoisen lintu, ja Rauman seudulla laji käy yleensä vain kääntymässä syys- ja talviaikaan. Siksi kahden hoitoa tarvinnutta yksilöä lyhyen ajan sisällä on poikkeuksellista. Tämä lintu kuvattiin Eurajoella syksyllä 2021.

Hiiripöllöt joutuivat pulaan juuri Raumalla todennäköisesti tyystin sattumalta. Se tekee tapauksista sitäkin poikkeuksellisempia.

Lyhyen ajan sisällä kaupungin alueelta on päätynyt eläinsuojeluyhdistys Kuuran hoitoon peräti kaksi lajin edustajaa. Yksi törmäsi ikkunaan Voiluodolla, toisen huonokuntoisen pöllön poliisi otti talteen keskusta-alueelta.

Vähäiseltä kuulostava määrä on todellisuudessa iso, sillä hiiripöllöjä ei näillä kulmilla usein näy.

– Meidän alueellamme on tällä hetkellä havaintoja korkeintaan kahdesta hiiripöllöstä. Kyse saattaa lisäksi olla vain yhdestä, mutta laajalla alueella liikkuvasta yksilöstä, kertoo Rauman seudun lintuharrastajat ry.:n havaintovastaava Kalle Haapala.

Yhdistyksen toimialueeseen kuuluvat Rauman lisäksi Pyhäranta ja Eurajoen eteläpuolisko.

Hiiripöllö on selkeästi pohjoisen lintu. Joistakin yksittäisistä Etelä-Suomessa todetuista pesinnöistä huolimatta lajin varsinainen pesimäalue alkaa pikemminkin Pohjois-Pohjanmaalta.

Rauman seudulta ei pesintöjä tunneta. Sen sijaan pesimäalueeltaan lähteneitä hiiripöllöjä tavataan joka syksy ja talvi – mutta hyvin vähälukuisina. Poikkeuksen muodostavat vahvat vaellusvuodet, jolloin lintuja on liikkeellä paljon.

Nyt sellaisesta ei ole merkkejä.

– Mitään kunnollista vaellusta ei ole ollut näkyvissä täällä eikä oikein muuallakaan, Haapala sanoo.

Jos kyse on Satakunnassa näin vähälukuisena esiintyvästä lajista, miten peräti kaksi yksilöä voi päätyä ihmisen hoiviin melkein peräkkäin? Voisivatko molemmat olla syntyneet samassa pesässä ja lähteneet maailmalle "kimpassa"?

– Se voi hyvinkin olla.

Tapittajaksi nimetty, Rauman Valtakadulta talteen otettu helmipöllö vietti yönsä putkassa.

Edellisviikolla poliisi otti Valtakadulta kiinni myös helmipöllön, joka sekin päätyi putkayön jälkeen eläinsuojeluyhdistyksen hoitoon Kokemäelle.

Tämäkään ei ole mikään jokapäiväinen tuttavuus. BirdLife Suomen havaintojärjestelmään on kirjattu helmipöllöstä on Raumalta tänä vuonna vain kaksi havaintoa, yksi helmikuulta ja toinen huhtikuulta.

– Helmipöllö on tällä alueella todella taantunut laji.

Ainakin toinen apua saaneista hiiripöllöistä sekä helmipöllö olivat enemmän tai vähemmän nälkiintyneitä. Molemmat pöllölajit saalistavat pelkästään hiiriä ja myyriä.

Sinänsä Rauman seudulla pitäisi olla pienjyrsijöitä hyvin tarjolla. Siitä kertovat saman ravinnon perässä liikkuvat muut lajit, kuten sinisuohaukat, tuulihaukat ja piekanat, joita on näkynyt Rauman seudun peltoaukeilla runsaasti.

– Ainakin omien havaintojeni mukaan ne saavat myös hyvin ravintoa. Siihen viittaa myös se, että esimerkiksi piekanat ovat viipyneet samoilla alueilla pidempään.

Hoitoon päätyneet pöllöt olivat todennäköisesti nuoria lintuja. Ensimmäinen elinvuosi onkin pöllöille kriittisin, ja iso osa menehtyy sen aikana.

Yksi syy on se, että lintujen saalistustaidot ovat vielä vähän hakusessa. Kun ilmat syksyllä kylmenevät, ruoka voi olla pienestä kiinni.

– Jos ravintoa on vähän saatavilla, kokemuksesta on apua.

Helmipöllö on ehtinyt jo kuntoutua eläinten turvakodissa ja päästä takaisin luontoon Porissa. Hiiripöllöt jatkavat hoidossa edelleen.

–  Näyttää siltä, että kumpikin on voimistumassa hyvin. Molemmat vapautetaan todennäköisesti lähipäivinä, rengastamisen jälkeen, kertoo eläinsuojeluyhdistys Kuuran vastaava eläintenhoitaja Tanja Koski.

Muokattu klo 14.28: Täsmennetty tietoja pöllöjen löytöpaikoista sekä tämänhetkisestä voinnista.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut