Raumalle muuttava ulkomaalainen kaipaa paikallista tukiverkkoa: International Rauman kyselyssä nousivat esille arkipäivän ongelmat

Elo perusti International Rauma -ryhmän alun perin parantamaan kansainvälisten opiskelijoiden ja yritysten kohtaamista Raumalla.

| Päivitetty

"Istun nyt kotona, koska en tunne kieltä enkä tiedä, mistä voisin löytää tietoja minulle sopivista kulttuuritapahtumista." "Ennen muuttoa tänne elin sosiaalisesti aktiivista elämää. Oikeastaan mikä tahansa aktiviteetti käy." Näin kommentoivat Raumalla asuvat ulkomaalaiset Mona Elon perustaman International Rauma -ryhmän Facebookiin ja Instagramiin toteuttamassa kyselyssä.

SAMK:ssa kansainvälistä kauppaa opiskelevan tanskalaisen Elon kysely toteutettiin kesäkuun alussa ja siihen osallistui viikon aikana sata Raumalla asuvaa ulkomaalaista.

Elo perusti International Rauma -ryhmän alun perin parantamaan kansainvälisten opiskelijoiden ja yritysten kohtaamista Raumalla. Sittemmin ryhmä on laajentunut, ja jäseniksi on liittynyt muitakin kuin opiskelijoita.

Paikalliset kontaktit tärkeitä

Raumalla asuu kyselyn mukaan yli 2 000 ulkomaalaista. He ovat enimmäkseen nuoria (yli puolet on 31–40 vuotiaita). Kyselyn perusteella he haluaisivat tutustua paikallisiin ihmisiin, oppia lisää suomen kieltä ja tarvitsevat enemmän tietoa harrastuksista.

Toiveena oli myös nykyistä enemmän opastuksia englanniksi, esimerkiksi terveyskeskuksessa.

Englanninkielisen tiedon tarpeen allekirjoittaa myös haastattelupaikkaan, taidemuseon pihaan lapsensa kanssa poikennut ranskalainen Noëmie Le Forestier, joka teki itse nettiin ranskankielisen sivuston avuksi muille Raumaan muuttaville.

– Olin aika hukassa, kun muutimme tänne vuosi sitten, le Forestier toteaa.

Noin seitsemäsosa vastaajista oli työttömiä: he kokivat tarvitsevansa enemmän kursseja päästäkseen työmarkkinoille.

– Moni työnhakija kaipasi apua työhakemuksen ja CV:n tekemiseen, Mona Elo toteaa.

International Rauma oli jo keväällä järjestämässä seminaaria, jossa ulkomaalaisilla olisi ollut mahdollisuus saada tuntumaa paikallisin yrityksiin ja kuulla vinkkejä työmarkkinoille pääsystä.

– Korona siirsi kaikille avoimen Tonkaton-tapahtuman syksyyn, Elo kertoo.

Kysyntää varamummolle

Kyselyn purkaneen virolaisen Kairi Rintasen mukaan ulkomaalaiset perheet kaipaavat myös paikallista tukiverkkoa, suomalaista perhetuttua, joka opettaisi tekemään suomalaista ruokaa ja löytämään esimerkiksi leivinjauheen kaupan hyllyltä.

Lapsille toivottiin myös lapsenvahtia.

– Tarvetta ei niinkään ole nuorille lapsenvahdeille, vaan mummolle, joka opettaisi elämänviisauksia ja leikkisi lasten kanssa silloin tällöin.

Rintanen onkin pyöritellyt mielessään maksullista ”Lainaksi mummo” -palvelua.

– Jos jostain löytyisi ylimääräisiä mummoja, hän hymyilee.

Kun pääsisi retkelle

Monet ulkomaalaisista ovat tulleet Raumalle yksin. Kyselyssä nousikin esille toive päästä jonkun kanssa retkelle tai harrastamaan ulkoliikuntaa. Yhteisten ulkoiluaktiviteettien kautta toivottiin tilaisuutta tutustua muihin ihmisiin.

Ulkomaalaiset kaipaavat myös opastusta jokamiehen oikeuksista. Jotkut olivat epätietoisia siitä, missä saa kalastaan ja poimia marjoja ja sieniä.

– Tässä olisi mahdollisuus luonto-oppaille myydä opastuksia paikallisille ulkomaalaisille, vinkkaa Rintanen.

Englanninkielistä tietoa Raumalla jakavat International Rauman ohella Rauma in English - ja Rauma Guide -sivut Facebookissa. Sivuja toimittavat Raumalla asuvat ulkomaalaiset.

Maahan muuttaneilla on myös kokoontumisia.

– Järjestämme Thursday-minglen joka toinen torstai Amarillossa.

Rintanen on Rauma-opas ja hänellä on myös blogi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut