Raumalle on suunniteltu kymmenien osallistujien mopomiittiä – avin ylijohtaja vetoaa nuorten vastuullisuuteen: "Nyt olisi paikka osallistua talkoisiin"

Suunnitelmat isosta mopoilijoiden kokoontumisesta ovat herättäneet huolta myös kaupungin koronajohtoryhmässä. Vappuakaan ei vielä voi ihan normaalisti viettää.

Raumalle on suunniteltu mopomiittiä sosiaalisen median tietojen mukaan tulevalle lauantaille. Vielä ei ole kuitenkaan oikea aika niin laajalle kokoontumiselle, todetaan sekä Rauman kaupungilta että Lounais-Suomen aluehallintovirastosta. Kuva: Juha Sinisalo

Rauman kaupungin koronajohtoryhmä on ilmaissut huolensa raumalaisnuorten aikeista kokoontua niin sanottuun mopomiittiin tulevana lauantaina. Mopomiittiä koskevassa Facebook-tapahtumassa lähes 100 ihmistä on ilmaissut aikovansa osallistua kokoontumiseen. – Kyllähän se on huolestuttavaa siinä mielessä, että riski tartuntojen leviämiseen on olemassa. Varsinkin kun viime aikoina tartuntoja on ollut juuri nuorten keskuudessa, sanoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Irene Reinvall Länsi-Suomelle.

Reinvallin mukaan maltti olisi syytä pitää edelleen mielessä, vaikka rajoituksia pikkuhiljaa puretaankin.

– Kaikki ei silti ole vapaata ja sallittua, vaan elämää lähdetään normalisoimaan pikkuhiljaa.

"Moponuorilla paikka osallistua talkoisiin"

Länsi-Suomi kysyi asiasta myös Lounais-Suomen aluehallintovirastosta. Ylijohtaja Mikael Luukanen vetoaa asiassa nuorten vastuullisuuteen.

– Nyt moponuorilla olisi paikka näyttää vastuullisuutensa tässäkin asiassa ja osallistua talkoisiin päättämällä jättää tällaiset kokoontumiset väliin, Luukanen toteaa.

Samaan hengenvetoon hän toteaa ymmärtävänsä nuoria, joille korona-aika rajoituksineen on ollut pitkä siivu elämästä. Kokoontumisia jo kaivataan ja kevätaurinko paistaa.

Kavereita olisi nyt kuitenkin syytä nähdä pienemmällä porukalla jo pelkästään kokoontumisrajoitusten vuoksi.

– Todettakoon ääneen sekin, että tällainen iso miitti ei tietysti ole määräysten mukainen, Luukanen sanoo ja viittaa Satakunnassa voimassa olevaan kuuden hengen kokoontumisrajoitukseen.

– Miitin koollekutsuja ei välttämättä tätä asiaa tiedä, määräykset ja suositukset kun vaihtelevat tilanteen ja alueen mukaan. Siksi on ehkä syytä muistuttaa, mikä on kiellettyä, Luukanen sanoo.

Juttu jatkuu kuvan ja laatikon jälkeen.

Avin ylijohtaja: toimijat ansaitsevat rajoitusten noudattamisesta hatunnoston

Korona-aika on ollut aluehallintoviraston näkökulmastakin poikkeuksellista aikaa, vaikka erilaiset rajoitukset ja niiden valvominen viranomaisen toimenkuvaan rutiininomaisesti kuuluvatkin.

– Työmäärällisesti ajatellen koronan aiheuttama työ on ollut erittäin suuri. Avilla on monenlaisia rooleja eri vastuualueilla aina pelastustoimesta kulttuuriin, joten resurssillinen ponnistus on ollut iso, toteaa avin ylijohtaja Mikael Luukanen.

Rajoitusten noudattaminen yhteiskunnan eri osa-alueilla on sujunut Luukasen mukaan loistavasti. Siitä hän antaa eri toimijoille varauksettoman kiitoksensa.

– Se on hatunnoston arvoinen juttu joka suuntaan. Kriisitietoisuus on ollut ihailtavaa siinä mielessä, että rajoituksia on ymmärretty ja tarpeeton kritisointi on ollut vähäistä tai olematonta. Se on ollut jopa pysäyttävää, Luukanen sanoo.

Rikkomuksia on ollut varsin vähän, ja niistäkin enin osa on johtunut tiedon puutteesta.

Vaikka Luukanen johtaa rajoituksia valvovaa viranomaistahoa, liittyy hänenkin ensisijainen huolensa kriisin inhimilliseen puoleen.

– Kyllä päällimmäisenä mielessä on se, miten kaikki tämä on kohdistunut muun muassa lapsiin, nuoriin ja yrittäjiin. Toivo on kova, että tästä päästäisiin mahdollisimman nopeasti ja pysyväisluontoisesti eroon.

Vapunvietossakin huomioitava suositukset

Myös vapunvietto kimaltelee varmasti jo monen – niin nuoremman kuin vanhemmankin – mielessä. Tartuntataudeista vastaava lääkäri Irene Reinvall on samoilla linjoilla THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salmisen julkisuudessa esittämän näkemyksen kanssa.

– Sen voi sanoa jo nyt, että normaalia vappua ei valitettavasti vielä voi viettää. Vappua pitäisi juhlia senhetkiset kokoontumissuositukset huomioiden, Reinvall sanoo. Suosituksia päivitettäneen seuraavan kerran torstaina.

Rauman tämänhetkistä koronatilannetta Reinvall luonnehtii stabiiliksi.

– Kiihtymis- ja leviämisvaiheen rajamailla kun ollaan, niin eihän sitä ihan hyväksikään voi sanoa. Mutta kohtalaisen rauhallinen tilanne tällä hetkellä on.

Alueellisia rajoituksia tarkastellaan nyt viikoittain.

– Jos tilanne näin hyvänä säilyy, niin kyllä purkamiset tästä edelleen jatkuvat, pikkuhiljaa ja maltilla.

Kokoontumisrajoitus säilynee vielä kireänä

Kuuden hengen kokoontumisrajoitus Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa on voimassa tämän viikon loppuun asti. Lounais-Suomen avin ylijohtaja Mikael Luukanen ennakoi, että rajoitus ei tästä vielä ensi viikoksi kevene.

– On arvioitu, että rajoitus tulisi jatkumaan kutakuinkin yhtä kireänä vielä joitakin viikkoja. Mutta tottakai meillä on avissa kaikki usko ja toivo sen suhteen, että rajoituksia pystyttäisiin exit-suunnitelman mukaisesti kesäksi ja varsinkin loppukesäksi keventämään, Luukanen sanoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut