Raumalle tuli lähes 14 miljoonaa euroa aurinkovoimatukea

Lapin-hanke odottaa tuesta huolimatta yhä investointipäätöstä. Lakarissa rakentaminen alkaa jo tänä vuonna.

Valtio tukee roimalla summalla kahta Raumalle suunniteltua teollisen mittaluokan aurinkovoimalaa. Lappiin ja Lakariin valmistellut hankkeet saavat yhteensä lähes 14 miljoonan euron investointituet.

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) teki joulun alla yhteensä vajaan 120 miljoonan euron päätökset Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman mukaisista puhtaan energian hankkeista.

Tukipaketista suuntautuu siis Raumalle yli kymmenen prosenttia.

Suunnittelu yhä kesken

Lapin Ojasuon hankkeen taustalla oleva IBV Suomen ja tarkemmin sanottuna sen tytäryhtiön IBV Lappi Oy:n saama tuki on noin 10,3 miljoonaa euroa.

– Hankkeen kokonaisinvestointi on noin 54 miljoonaa euroa, eli tuki on lähes 20 prosenttia kokonaiskustannuksista, kertoo IBV Suomen hankekehitysjohtaja Marja Kaitaniemi.

Vaikka valtion rooli on näin merkittävä, ei myönteinen tukipäätös vielä tarkoita, että voimala rakennetaan. Kaitaniemen mukaan hankkeen tekninen suunnittelu on yhä kesken.

– Investointipäätös riippuu täysin siitä, milloin suunnitteluvaihe saadaan valmiiksi, eli en pysty antamaan siitä kovin tarkkaa arviota tällä hetkellä.

Maanomistajien kanssa neuvotellaan

Yksi keskeneräinen asia on voimalan tarvitseman 110 kilovoltin liityntäjohdon linjaus. Noin nelikilometrinen johto on tarkoitus vetää Satavakan liityntäpisteelle Vasikkakorvessa.

Voimayhtiö on hahmotellut suorahkon reitin Limonvuoren maakunnallisesti arvokkaan kallioalueen läpi. Varsinais-Suomen ely-keskus kuitenkin katsoo, että maisema-arvojen vuoksi alue tulisi kiertää (LS 15.12.2022).

Kaitaniemen mukaan asiaa ei ole vielä loppuunkäsitelty.

– Käymme tällä hetkellä keskusteluja maanomistajien kanssa ja selvitämme kaikkien osapuolten kannalta parasta toteuttamistapaa.

Lakariin komponentteja vielä tammikuussa

Lakarin teollisuusalueelle voimalaansa virittelevän CPC Lakarin Aurinkovoima Oy:lle tukea on tulossa noin 3,5 miljoonaa euroa. Hankkeen kokonaiskustannus on reilut 20 miljoonaa.

Tämä hanke on myös siirtymässä toteutusvaiheeseen aivan pian.

– Periaatteellinen investointipäätös on tehty. Se tarkoittaa, että kriittiset komponentit tullaan tilaamaan vielä tammikuun alkupuolen aikana, sanoo toimitusjohtaja Erik Trast.

Rakentaminen alkaa hänen mukaansa todennäköisesti pari-kolmen kuukauden kuluttua.

– Valmista tulisi maalis-huhtikuussa 2024.

6 000 taloa ja 90 henkilötyövuotta

Molemmat hankkeet ovat Suomen mittakaavassa varsin suuria.

Lappiin olisi tulossa paneeleita 89 ja Lakariin 30 megawatin piikkitehon verran. Arvio yhteenlasketusta vuosituotannosta vastaa noin 6 000 suorasähkölämmitteisen omakotitalon kulutusta.

Työllisyysvaikutus on rakennusvaiheessa Lapissa noin 60 ja Lakarissa 30 henkilötyövuotta.

Uutta ovat kaksipuoliset paneelit

Molemmissa tukea saaneissa aurinkovoimaloissa on tarkoitus käyttää kaksipuolisia paneeleja.

Tämä tarkoittaa, että myös paneelien tausta kerää auringon säteilyenergiaa esimerkiksi ja muuttaa sitä sähköksi. Vastaavaa ei ole näin suuressa mittakaavassa käytetty.

– Tässä hankkeessa pilotoidaan kaksipuolisten paneelien käyttöä Suomen ja turvemaan olosuhteissa, IBV:n Kaitaniemi sanoo.

Myös Lakarin on tulossa tätä tekniikkaa. Erik Trastin mukaan se ei aseta oleellisia lisävaatimuksia rakentamiselle.

Vaikka esimerkiksi heijastuksissa on tarjolla vähemmän energiaa kuin suorassa auringonpaisteessa, niin kaksipuolisuuden odotetaan tuovan merkittävästi lisää tehoa.

– Muista maista on saatu tuloksia, joiden mukaan kaksipuoliset paneelit tuottavat noin 5-15 prosenttia enemmän sähköä kuin yksipuoliset, Kaitaniemi toteaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut