Raumalta Linnan juhliin lähtevillä ensikertalaisilla jännitystäkin ilmassa – elämä mennyt tänä vuonna täysin uusiksi

Juha ja Merja Viitalan elämä on muuttunut melkoisesti, kun miehestä tuli kansanedustaja. Linnan juhlat ovat paitsi hieno kokemus ja kunnianosoitus myös mukava pieni irtiotto hektisen syksyn päätteeksi.

– Voisikohan sitä itse jonain päivänä päästä tuonne?

Näin Juha ja Merja Viitala muistavat joskus ajatelleensa katsoessaan kotisohvalta Linnan juhlia. Juhlien seuraaminen on kuulunut heidän itsenäisyyspäivän perinteisiinsä.

Kutsu itsenäisyyspäivän vastaanotolle tuntui vielä pari vuotta sitten kaukaiselta, vain ajatuksella leikittelyltä. Mitäs asiaa meillä, kahdella tavallisella raumalaisella nyt Linnaan olisi, Viitalat järkeilivät.

Vaan nytpä on. Perheen elämä muuttui keväällä melkoisesti, kun metsäteollisuudessa pitkän uran tehnyt Juha Viitala valittiin SDP:n kansanedustajaksi.

Valinta avasi oven myös Linnan juhliin, jonne kaikki kansanedustajat puolisoineen saavat kutsun.

– Urheilutermein sanottuna tuntuu tosi hyvältä, valtavan hieno juttu. Kaikkein hienointa on kuitenkin se, minkä takia nämä juhlat järjestetään. Edellisien sukupolvien kunnioittaminen ja Suomen itsenäisyys on varmasti se teema, mikä on meille kaikille tärkeää, Juha Viitala sanoo.

Itsenäisyyspäivällä korostunut merkitys

Hänestä tuntuu, että tämän vuoden itsenäisyyspäivällä on vieläpä jollain tavalla korostunut merkitys.

Osaltaan se johtuu geopoliittisesta tilanteesta: Euroopan rajoilla Ukrainassa ja Israelissa soditaan, Azerbaidzhan hyökkäsi Armeniaan ja monien muidenkin maiden välillä on niin suuria jännitteitä, että uusien aseellisten konfliktien pelko leijuu ilmassa. Suomi liittyi puolustusliitto Natoon.

Viitalalla on myös henkilökohtaiset syynsä, miksi itsenäisyys on ollut erityisesti mielessä.

Se on ollut tietysti jatkuvasti jonkinlainen puheenaihe työpaikalla eduskunnassa.

Syyskuun lopulla Viitala vietti reilut kolme viikkoa valtakunnallisella maanpuolustuskurssilla, joka sai katsomaan Suomen kokonaisturvallisuutta uudella tavalla.

Kansanedustaja kertoo myös perehtyneensä hieman sukunsa historiaan, mikä on tuonut uutta näkökulmaa Suomen itsenäisyystaisteluun Neuvostoliiton valloitusaikeiden ikeessä. Viitalan mukaan muun muassa hänen Pentti-taatansa (äidin isä) taisteli isänsä kanssa samaan aikaan jatkosodassa Tali–Ihantalassa. Taata-vainaan sotilaspassikin on vielä tallella.

– Kaikki tämä on saanut miettimään, kuinka tärkeä juttu itsenäisyys on. Ei se ole vain yksi juhla tai yksi päivä.

Lue lisää: Kokonaisturvallisuus ja verkostot kriisitilanteissa

"Kaikkein hienointa on kuitenkin se, minkä takia nämä juhlat järjestetään. Edellisien sukupolvien kunnioittaminen ja Suomen itsenäisyys on varmasti se teema, mikä on meille kaikille tärkeää."

Presidenttiparin kättely jännittää

Raumalaisedustajista kutsun Linnan juhliin sai myös Matias Marttinen (kok.), joka sai kunnian osallistua vastaanotolle ensimmäistä kertaa jo vuonna 2019.

Viitalat ovat Linnan juhlien ensikertalaisia. Se vähän jännittääkin, myöntää Merja Viitala. Erityisesti kättely.

Raumalaispari astelee punaista mattoa pitkin tv-kameroiden eteen kättelemään presidentti Sauli Niinistöä ja rouva Jenni Haukiota noin puolessa välissä vierasvirtaa. Heidän ajakseen on merkitty kello 19.50.

– Tuntuu, että olen miettinyt vain kävelyä ja kättelyä. Kunhan nyt pysyisi pystyssä, Merja Viitala naurahtaa.

– Tietysti odotan myös ihmisten tapaamista ja tarjoiluja, mutta en oikein osaa muodostaa juhlista mielikuvaa ennen kuin pääsen sen kaiken itse näkemään.

Juha Viitala sanoo haluavansa kokea nimenomaan Linnan juhlien tunnelman. Sosiaalinen luonne odottaa pääsevänsä rupattelemaan ihmisten kanssa muutakin kuin politiikkaa.

Viitalat muistelevat tunnelmaa valtiopäivien avajaisissa, missä kansanedustajien puolisotkin olivat mukana.

– Yht äkkiä me olimme siellä niiden kaikkien ihmisten kanssa, jotka ovat TV:stä ja lehdistä tuttuja, Merja Viitala muistaa ajatelleensa.

Lämmin ja ystävällinen vastaanotto jäi mieleen.

– Ihan samanlaisia keskusteluita siellä käytiin kuin kaikkien ihmisten kesken: "mitä hiihtolomalla" tai "mitä mökillä". Odotusarvo on, että fiilis Linnassa on jotain sen kaltaista, Juha Viitala sanoo.

Siinäpä ne ennakko-odotukset sitten ovatkin.

Legendaarista boolia pitää toki kuulema päästä maistamaan, mutta tanssilattian ja jatkojen suhteen jää nähtäväksi, mitä ilta tuo tullessaan.

– Kovin paljon en ole itse asiassa kerinnyt edes juhlia miettiä, niin hektinen syksy on ollut, kansanedustaja kertoo.

"Meillä on tietyllä tavalla kaksi elämää"

Vapaapäiviä ei Viitalan mukaan ole juuri ollut, vaikka hän onkin pyrkinyt joka viikonloppu tulemaan Espoon-asunnolta kotiin Raumalle.

Oma jaksaminen ja itsensä johtaminen ovat olleet hänen mukaansa ensiarvoisen tärkeitä termejä, vielä kun hyvä ystävä menehtyi hiljattain keuhkosyöpään. Viitala oli mukana tekemässä muistokirjoitusta, joka julkaistiin Länsi-Suomessa.

Vaikka miten Viitala on yrittänyt itseänsä johtaa, luontokuvausharrastukselle ja etenkin läheisille on silti jäänyt liian vähän aikaa.

– Aika puhtaasti ajanjako on mennyt niin, että maanantai-illasta lähden Helsinkiin ja perjantai-illasta tulen takaisin Raumalle. Se väliaika on töitä 24/7, kuin yksi päivä. Siksi haluan tulla tänne siitä tietynlaisesta kuplasta vähän kolaamaan pihaa ja putsaamaan rännejä, elämään sellaista arkea, mitä olen ennenkin elänyt.

Maanantait ovat menevät hoitaessa suhteita maakunnassa ja aika harvoin viikonloppunakaan töistä on päässyt kuitenkaan irti, vaimo huomauttaa vierestä. Vähintään joku kolumni tai kannanotto on täytynyt kirjoittaa tai valmistautua seuraavan viikon istuntoihin ja valiokuntiin.

TE-toimistossa työskentelevä Merja taas ei voi määräänsä enempää tehdä etätöitä pääkaupunkiseudulta, eikä se välttämättä yhteistä aikaa juuri lisäisi, kun mies juoksee aamusta iltaan pitkin Arkadianmäkeä.

– Meillä on tietyllä tavalla kaksi elämää: on kansanedustajan elämä ja se toinen, vanha elämä.

Puku Porista, paikallisuus tärkeää

Linnan juhlat ovat siis mukava pieni irtiotto hektisen arjen keskelle. Töitä on kuulemma vielä juhlia edeltävänä päivänä ja heti seuraavanakin päivänä vastaanoton jälkeen, kun valiokunnat jo kokoontuvat.

Viitalat aikovat kuitenkin olla oikein hotellissa pari yötä juhlatunnelman nostattamiseksi.

Kansanedustajan valmistautuminen juhliin on ollut sillä tavalla helppoa, että asukokonaisuutta ei ole juuri tarvinnut miettiä. Miehelle perinteinen frakki on takuuvarma valinta.

– En ole lähtemässä revittelemään ja tällä habituksella yläkerta on aika helposti hallittavissa, Juha Viitala virnistää ja hieraisee hiuksetonta päälakeaan.

Merja Viitala tilasi jo heinäkuussa pukunsa suunnittelija Anette Ahokkaalta Porista. Eräänlaiset nahkapitsikoristeet tuovat mustaan pukuun pienen viittauksen Raumaankin.

– Voisiko tässä mainita sellaisen kevennyksen, että joskus on tullut sanomista ja stressiäkin, kun naisväki on ollut lähdössä jonnekin vähän niin kuin viime tingassa. Kesällä esitin rakkaalle vaimolle sellaisen toiveen, että voisiko yhdet juhlat olla niin, ettei lähdetä kiireellä. Olen äärimmäisen tyytyväinen ja ylpeä, että nyt on valmistauduttu hyvissä ajoin.

Avainasioita vaatekokonaisuutta valittaessa olivat satakuntalaisuus ja vastuullisuus. Korut on ostettu ja kynnet laitettu Raumalla, mutta meikki ja kampaus toteutetaan ennen h-hetkeä Helsingissä.

– Yleensäkin kaikki vaatehankinnat, esimerkiksi istuntoasuni, teemme omasta kotikaupungista. Se on henkisesti tärkeää, Juha Viitala korostaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut