Raumalta löytynyt tuberkuloosia

SAMK liiketalouden yksikössä Raumalla opiskelevalla henkilöllä on juuri todettu tartuttava keuhkojen tuberkuloosi. Henkilö on tullut Suomeen elokuussa 2015, ja hän on saanut tartunnan kotimaassaan.

Tartuttavuus arvioidaan melko pieneksi, sillä potilaan oireet ovat vähäiset, eikä ysköksiä juurikaan nouse, tiedottaa Satakunnan sairaanhoitopiiri.

Tuberkuloosiepäily paljastui STM:n ohjeiden mukaisissa kansainvälisten opiskelijoiden seulontatutkimuksissa. Varhaisella keuhkotuberkuloosin havaitsemisella pystytään ehkäisemään tartunnan leviäminen muihin.

Satakunnan sairaanhoitopiirin ja Rauman kaupungin tuberkuloosin torjunnasta vastaavat henkilöt määrittelevät ne altistuneet henkilöt, jotka kutsutaan tutkimuksiin. Altistuneita on koululla noin 80.

Asiasta tiedotettiin tiistaina ryhmän opettajille ja opiskelijoille koululla pidetyssä tiedotustilaisuudessa ja kirjallisella tiedotteella. Altistuneille järjestetään tarkemmat tutkimukset noin kuukauden kuluessa. Opiskelijat tutkitaan opiskeluterveydenhuollossa, opettajat työterveyshuollossa.

Uusia tuberkuloositapauksia todettiin viime vuonna Suomessa 199 tapausta. Satakunnassa todettiin viime vuonna kuusi tuberkuloositapausta, joista kolme sairasti keuhkotuberkuloosia. Tartunnan jäljityksissä Satakunnassa ei ole viime vuosina todettu uusia tapauksia.