Raumalta useita levähavaintoja tällä viikolla

Rauman alueelta on tullut Varsinais-Suomen ely-keskukselle useita ilmoituksia sinilevästä rantavedessä eri puolilta kaupunkia. Kuva: Jami Jokinen

Kuluvalla viikolla sinilevämäärät ovat lisääntyneet merialueilla, ja varsinkin Saaristomerellä sinilevää esiintyy tällä hetkellä laajasti.

Paikoin sinilevämäärät ovat runsaita, kuten Selkämeren rannikkovesillä Rauman alueella ja Mannervedellä.

Lounais-Suomen sisävesissä sinilevätilanne sen sijaan on pysynyt melko samana viime viikkoon verrattuna, tiedottaa Varsinais-Suomen ely-keskus.

Ilman ja veden lämpeneminen tällä viikolla on nopeuttanut levien kasvua ja heikkotuulinen sää on saanut sinilevät nousemaan vedenpintaan.

Leväseurannan merialueiden vakiohavaintopaikoilla sinilevää on havaittu runsaasti Uudenkaupungin Isossa Marjakarissa sekä Nauvon Seilissä ja Korppoon Utössä.

Vähän sinilevää on havaittu esimerkiksi Rauman Otanlahdella.

Lisäksi Rauman alueelta on tullut useita havaintoja tällä viikolla erittäin runsaasta levämäärästä rantavesissä useista paikoista.

Koska sää jatkuu lämpimänä ja heikkotuulisena, on odotettavissa, että sinilevät runsastuvat lähipäivinä merialueilla.

Sisävesialueiden vakiohavaintopaikoilla sinilevää on havaittu runsaasti Köyliönjärven Yttilän Ottassa ja Painion Moronperässä.

Ely-keskus muistuttaa, että edes keitettynä sinileväpitoinen vesi ei ole käyttökelpoista. Erityisesti lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen rantaveteen kannattaa välttää.