Rauman autojutussa vangittu mies sai ehdottoman vankeusrangaistuksen aiemmista teoistaan: tunkeutui miehen kotiin ja pahoinpiteli potkimalla

Taustalla oli ilmeisesti velka. Mies vei asukkaalta 180 euroa käteistä rahaa. Häntä epäillään huhtikuussa Raumalla tapahtuneista vakavista rikoksista.

| Päivitetty

Parhaillaan törkeästä vapaudenriistosta, törkeästä ryöstöstä ja törkeästä pahoinpitelyn yrityksestä epäiltynä vangittu raumalaismies sai Satakunnan käräjäoikeuden langettamalla tuomiolla viiden kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen.

Vuonna 1997 syntynyt mies tuomittiin kahdesta kotirauhan rikkomisesta, yhdestä törkeästä kotirauhan rikkomisesta ja pahoinpitelystä.

Kerroimme syytteistä viime viikolla:

Naista väkivaltaisesti Raumalla kohdelleen kolmikon miesjäsenistä toista syytetään asuntoon tunkeutumisesta ja velan perimisestä väkivallalla

Syytteen mukaan mies tunkeutui oikeudettomasti Raumalla sijaitsevaan asuntoon tarkoituksenaan periä siellä asuvalta mieheltä velkaa. Teot ajoittuvat elo–syyskuuhun 2022.

Väitti asukkaan avanneen oven

Asukas kertoi oikeudessa miehen tunkeutuneen hänen kerrostaloasuntoonsa ilman lupaa käyttämällä puukkoa oven lukon kielen painamiseen.

Vastaaja itse myönsi käyneensä asunnolla useita kertoja mutta kiisti käyttäneensä puukkoa sisään pääsemiseen. Hänen mukaansa summeria ja ovikelloa painettiin tavanomaiseen tapaan, ja asukas itse tuli avaamaan oven.

Oikeudessa käytettiin todisteena valokuvia ovessa ja oven karmissa olleista vaurioista.

Pahoinpiteli potkimalla, vei rahaa mukanaan

Törkeä kotirauhan rikkominen ja pahoinpitely tapahtuivat syyskuun alussa, kun mies jälleen kerran ilmestyi asukkaan asuntoon.

Asukas ilmoitti miehelle soittavansa poliisille, jos sama toistuu vielä.

Tästä hermostuneena mies alkoi asukkaan mukaan pahoinpidellä häntä läimäisemällä häntä avokämmenelle, kaatamalla hänet lattialle ja potkimalla häntä.

Asukkaan mukaan mies otti asunnosta mukaansa 180 euroa käteistä rahaa. Asukas oli tapahtuma-aikaan siinä käsityksessä, että hän oli miehelle velkaa, mutta kertoo ymmärtäneensä myöhemmin, että velkasuhdetta "ei oikeasti ole ollut olemassa".

Kertomukseen ilmestyivät kissa ja todistaja

Mies itse kertoi oikeudessa, että asukas itse oli avannut oven ja asunnolla oli vain vaihdettu kuulumiset.

Sen lisäksi mies väitti vieneensä asukkaalle aiemmin antamansa kissan pois, koska heillä oli erimielisyyttä kissan hoitamisesta.

Hän nimesi myös todistajaksi erään raumalaismiehen, jonka väitti olleen asunnolla hänen mukanaan.

Todistaja kertoi, että asunnolla oli vain "yhdessä poltettu muutamat tupakat eikä mitään erityistä ollut tapahtunut".

Kissasta todistaja ei tiennyt mitään.

Kyseistä todistajaa syytetty mies ei maininnut esitutkinnassa mitenkään.

Asukkaan kertomus pysyi yhdenmukaisena

Oikeus päätyi toteamaan miehen syyllistyneen niihin tekoihin, joista syyttäjä hänelle vaati rangaistusta.

Asukkaan kertomus on ollut oikeudessa ja esitutkinnassa pääpiirteissään yhdenmukainen, ja lisäksi sitä on tukenut hänen pahoinpitelypäivänä äitinsä kanssa käymä viestikeskustelu.

Syytetyn itsensä kertomusta oikeus taas piti kaikkineen melko epäuskottavana.

Miehen asukkaaseen kohdistama väkivalta ja uhkaukset ovat olleet oikeuden mukaan asukkaalle syy pelätä henkilökohtaisen turvallisuutensa olleen vakavassa vaarassa.

Niinpä kotirauhan rikkominen oli viimeisellä kerralla myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Autojutussa vangittuna kahden muun kanssa

Oikeus totesi, että miehen aiemmat ehdottomat vankeusrangaistus sekä kesken jäänyt yhdyskuntapalvelurangaistus antoivat aihetta tuomita vankeusrangaistuksen ehdottomana.

Mies istuu parhaillaan tutkintavankeudessa yhdessä kahden muun henkilön kanssa epäiltynä naiseen kohdistetuista vakavista rikoksista.

Kolmikon epäillään pakottaneen naisen autoon, kuljettaneen häntä eri paikkoihin Raumalla ja kohdistaneen häneen väkivaltaa ja anastaneen häneltä omaisuutta.

Kyseisessä jutussa syytteet tulee nostaa kesäkuussa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut