Rauman dialyysissa koronavirukselle altistuneella kanssapotilaalla todettu nyt tartunta – "Hänen reitiltään on löytynyt näitä lisätapauksia"

Satakunnassa on tänään todettu kolme uuden koronaviruksen eli COVID-19-viruksen aiheuttamaa infektiota.

Tapauksista kaksi liittyy aiemmin todettuihin eivätkä siksi ole yllättäviä, todetaan SataDiagin infektioyksikön tiedotteessa.

Ensimmäisen tapauksen tartunnan lähde on tiedossa, ja henkilö on jo ollut aiemman altistuksen vuoksi karanteenissa. Nyt karanteeniin asetettiin hänen perheenjäsenensä.

Toinen näistä tapauksista on Raumalla dialyysissa käynyt potilas, joka altistui ennen kuin potilastoverin diagnoosi oli selvillä. "Potilastoverilla" viitataan Raumalla dialyysihoidossa käyneeseen henkilöön, jolla todettiin koronavirusinfektio viime viikolla.

Kyseisen henkilön jäljiltä on löytynyt jo useampi tartunta.

– Viikko sitten diagnosoitu potilas näyttää olleen varsin tartuttava, sillä hänen reitiltään on löytynyt näitä lisätapauksia. Tämä viimeisin tapaus oli nyt neljäs. Kolme on eri paikoissa olleita hoitohenkilökunnan jäseniä ja viimeisin on tämä toinen dialyysipotilas, toteaa infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä Länsi-Suomelle.

Muiden altistuneiden potilaiden dialyysihoito toteutetaan Raumalla tällä hetkellä muista erillään ja tehostetuin varotoimin, kuten kerroimme eilen. Potilaan eristysdialyysit toteutetaan Porissa.

Dialyysipotilaaseen puolestaan ei liity tapauksista kolmas eli työikäinen henkilö, jolla on todettu koronavirustartunta. Tämä tapaus ei tiettävästi liity mihinkään aiemmin todettuihin tapauksiin.

Tapauksen tartunnanlähdettä ei ole saatu varmistettua. On kuitenkin mahdollista, että asiaan liittyy kotimaanmatka sekä joukkotapahtuma.

Kunta on asettanut tämän potilaan kaksi lähikontaktia karanteeniin.

Satakunnassa on nyt todettu kaikkiaan 71 koronavirusinfektiota. Esiintyvyys on väkilukuun suhteutettuna maakunnassa edelleen matala.

Koska COVID-epidemia ei ole ohi, on tärkeää muistaa varotoimet, tiedotteessa painotetaan.

– Käsien pesu, turvavälit, oikea yskimistekniikka ja se, että sairaana pysytään kotona eikä altisteta muita, on tärkeää, tiedotteessa todetaan.

Lisäksi SataDiag huomauttaa, että Satakunnassa on nyt liikkeellä tavanomaista flunssaa aiheuttavaa rinovirusta. Sen leviämisen ehkäisemisessä auttavat samat keinot kuin koronaviruksenkin torjunnassa.