Rauman Energia -konsernille ruma tappio - suurimpana syynä Fennovoiman alaskirjaus

Rauman Energia investoi viime vuonna 5,5 miljoonaa euroa säävarmaan sähköverkkoon. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Rauman Energia -konsernin vuoden 2022 tilikauden tulos oli 12,9 miljoonaa euroa tappiollinen. Yhtiön tiedotteessa kerrotaan, että konsernin liikevaihto kasvoi kuusi prosenttia, mutta liikevoitto laski 33 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Liikevaihto viime vuonna oli 34,9 miljoonaa euroa ja liikevoitto 4,9 miljoonaa euroa

Tiedotteen mukaan tulosta heikensi ennen kaikkea Fennovoiman ydinvoimahankkeen keskeytyminen ja siihen tehdyn investoinnin alaskirjaus.

Myös Rauman Biovoiman tuotannon keskeytyminen tammikuussa 2022 mainitaan tulosta merkittävästi heikentäneeksi tekijäksi. Tuotanto keskeytyi Metsäteollisuuden ja Paperiliiton välisen työehtosopimusriidan ja siitä johtuneen työtaistelun takia.

Rauman Energia kuvailee tiedotteessaan tulostaan tyydyttäväksi. 

– Fennovoiman alaskirjattu investointi on maksettu 15 vuoden aikana tulorahoituksella eikä sillä ollut viime vuoteen kassavaikutusta. Sähköntuotanto paikkasi osin kaukolämmön ja sähkönsiirron tavallista heikompia tuloksia, tiedotteessa kerrotaan.

Yhtiö investoi viime vuoden aikana sähkö- ja kaukolämpöverkkoihin 5,5 miljoonaa euroa muun muassa säävarmaa sähköverkkoa rakentamalla ja uusia kaukolämpöliittymiä rakentamalla. Säävarman verkon piirissä on tiedotteen mukaan 98 prosenttia Rauman Energia Sähköverkon asiakkaista.

Vuoden 2022 aikana Rauman Energia investoi myös Närpiön Norrskogenin tuulivoimapuistoon. EPV Energian Oy:n tuulivoimapuisto valmistui vuoden 2023 alussa.

Kaukolämmön hintaan Rauman Energia teki vuoden aikana kaksi korotusta. Ensimmäinen tehtiin yhtiön mukaan Rauman Biovoiman tuotannon keskeytymisen takia ja toinen vuodenvaihteessa Ukrainan sodan aiheuttaman polttoainekustannusten nousun takia.

– Korotusten jälkeenkin Rauman Energian kaukolämpö on edelleen halvimpien kaupunkien joukossa, tiedotteessa mainitaan.

Rauman Energia huomauttaa tiedotteessaan, että myös sen osakkuusyhtiö Omavoimalle vuosi oli haasteellinen. Sähkönmyyntiyhtiö Omavoima ei Rauman Energian mukaan siirtänyt kasvaneita hankintariskejä täysimääräisinä asiakashintoihin. Energiakriisi painoi Omavoiman tuloksen alustavien laskelmien mukaan noin kolme miljoonaa euroa tappiolliseksi.