Rauman hammaslääkäritilanne on tällä hetkellä hyvä, joskin aaltoileva – korona ei ole juuri päässyt puremaan suun terveydenhuoltoon Raumalla

Monissa muissa suomalaiskaupungeissa säästöjä koronan aiheuttamaan talouskurimukseen on jouduttu etsimään suun terveydenhuollosta.

Rauman hammaslääkäritilanne on tällä hetkellä hyvällä mallilla, sillä hammaslääkärivakanssit ovat olleet syksyn ajan täynnä, toteaa vastaava ylihammaslääkäri Kati Isotupa.

– Kesältä jäi nuoria käytännön harjoittelijoita töihin, ja yksi sijainen tuli vielä yllättäen syksyllä, Isotupa sanoo.

Toisaalta ensi kevään tilanne ei enää näytäkään niin hyvältä: ainakin yksi hammaslääkäri jättää tehtävänsä tämän vuoden lopussa. Lisäksi yksi hammaslääkäri eläköityy toukokuussa, ja toinen oikojahammaslääkäreistä jää eläkkeelle heti vuoden alusta.

– Se on sellaista aaltoilevaa, tilanne muuttuu koko ajan.

Moni terveyskeskus etsinyt säästöjä

Suun terveydenhuolto on Raumalla selvinnyt korona-ajasta melkoisen hyvin suhteutettuna moneen muuhun suomalaiseen terveyskeskukseen.

Suomen Hammaslääkäriliiton julkaiseman Hammaslääkärilehden teettämän kyselyn mukaan koronatilanne on kasvattanut hoitojonoja lähes kaikissa terveyskeskuksissa, ja yli puolet terveyskeskuksista on joutunut etsimään säästöjä suun terveydenhuollosta.

Epidemia pidentänyt monia hammaslääkärijonoja

Koronakriisi on kasvattanut suun terveydenhuollon jo ennestään mittavaa hoitovelkaa, todetaan Suomen Hammaslääkäriliiton tiedotteessa.

Hammaslääkärilehden tekemän kyselyn mukaan moni kunta etsii säästöjä koronan pahentamaan talousahdinkoon myös suun terveydenhuollosta.

Kyselyyn vastanneista johtavista hammaslääkäreistä 32 prosenttia kuvailee hoitojonojen kasvaneen merkittävästi ja 54 prosenttia jonkin verran.

Yli puolet terveyskeskuksista kertoo joutuneensa etsimään säästöjä suun terveydenhuollosta.

– Terveydenhuoltolaki kuitenkin velvoittaa kuntia järjestämään asukkailleen kaikki tarpeelliset suun terveydenhuollon palvelut, korostaa Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Henna Virtomaa.

Kati Isotupa toteaa, että säästötalkoisiin suun terveydenhuolto on joutunut Raumalla osallistumaan siinä missä muutkin tahot, mutta koronaa ei voi siitä syyttää.

– Yleensä vuosittain hankitaan kaksi uutta hoitokonetta, mutta tänä vuonna ne jätettiin hankkimatta, Isotupa valottaa säästötoimia.

Hammashoitolan väki on omalta osaltaan osallistunut koronan hoitamiseen. Yksi hammashoitaja työskentelee kokoaikaisesti näytteenotossa, ja satunnaisesti siellä työskentelee myös kaksi muuta hammashoitajaa.

Pari suuhygienistiä ja yksi hammashoitaja toimivat päätyönsä lisäksi koronajäljittäjinä.

Hoitotakuuajoissa on toistaiseksi pysytty

Korona ei kevään pahimpien rajoitustenkaan aikaan päässyt iskemään hammashoitoon Raumalla erityisen pahasti.

– Kuukauden ajan meillä oli sellainen jakso, että tarjottiin pelkästään kiireellistä hoitoa. Myöskään oikomishoitoa ei missään vaiheessa katkaistu, sillä se on meillä todella ruuhkaista, Isotupa kertoo.

Varsinaista hoitovajetta ei ole päässyt syntymään. Isotuvan mukaan hoitotakuun mukaisissa hoitoajoissa pysyminen tekee jatkuvasti tiukkaa, mutta niissä on toistaiseksi pysytty.

Suu on yhteydessä muuhunkin terveyteen

Suun terveydenhuolto on Isotuvan mukaan huono säästökohde, koska suun terveys on yhteyksissä moniin muuhun sairauksiin.

Isotupa kiinnittää huomiota THL:n ja STM:n ohjeistuksiin, joissa aluksi neuvottiin karsimaan riskiryhmäläisten ja vanhusten hammaslääkäriajoista.

– Sitten linja muuttuikin toukokuussa, kun viestitettiin, että nimenomaan nämä ryhmät tulisi kutsua hoitoon, sillä heidän suunterveydestään ei saa tinkiä.

Näin se Isotuvan mukaan toki onkin: mitä vanhempi tai sairaampi henkilö, sitä tärkeämpää on pitää huolta suusta ja sen terveydestä.

– Tärkeää se tietenkin on kaikille, Isotupa lisää.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut