Rauman ilmaantuvuusluku yli 1000 – ensimmäistä kertaa koko koronapandemian aikana

Kuvituskuva

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) tiedotti kokouksensa jälkeen, että ilmaantuvuusluvut ovat korkeita kautta Satakunnan ja ensimmäistä kertaa koko pandemian aikana esiintyy  ilmaantuvuuslukuja, jotka nousevat yli tuhannen 100 000 asukasta kohden.

Ilmaantuvuusluvut ovat yli tuhannen nyt Porissa, Raumalla, Kokemäellä, Eurajoella ja Merikarvialla. Pienin ilmaantuvuus on Harjavallassa, ja sielläkin ilmaantuvuusluku on kuitenkin 100 000 asukasta kohden 221.

Tiedotteen mukaan epidemia on edennyt tilanteeseen, jossa mahdollisten altistustilanteiden julkaiseminen kuntien internet-sivuilla on käynyt hyödyttömäksi. Altistua voi kaikissa tilanteissa, joissa ilman varotoimia kohdataan muita ihmisiä.

ATTR esittää rajoitusten jatkamista

Työryhmä esittää Satakunnan alueen rajoitusten jatkamista kahdella viikolla. Nykyiset rajoitukset päättyvät lauantaina 15. tammikuuta. Päätöksen rajoitusten mahdollisesta jatkamisesta tekee Lounais-Suomen aluehallintovirasto 14. tammikuuta.

Vaikka tartuntoja tapahtuu myös kouluissa ja varhaiskasvatuksessa, Satakunnan ATTR ei suosita etäopetukseen siirtymistä muutoin kuin viimesijaisena rajoitustoimena, samoin kuin lasten harrastustoiminnan keskeyttämisen.

Tartunnanjäljitys erittäin työllistetty

Tartunnanjäljityksessä jouduttu voimakkaaseen priorisointiin, ja erityisesti Porin perusturvan tartunnanjäljitys on pahasti ruuhkautunut

Omikron –muunnoksen aiheuttamien tartuntojen nopea lisääntyminen on johtanut siihen, että aiemmin tehokkaan tartunnanjäljityksen merkitys epidemian ehkäisyssä on selvästi huonontunut.

Satakunnan alueella todetaan nyt merkittäviä tautiryppäitä, joiden tartuntaketjua ei pystytä enää luotettavasti jäljittämään. Suurin ongelma on tartunnanjäljityksen viivästyminen ja tarkkaa kokonaiskäsitystä tilanteesta on vaikea muodostaa.

Satasairaalassa tehohoidon kapasiteetti on toistaiseksi riittänyt, mutta erityisjärjestelyihin on paikoin turvauduttu, kun samaan aikaan tehohoidossa on ollut sekä covid- että RS-virus-potilaita. Satasairaalan normaalia toimintaa ei ole jouduttu toistaiseksi rajoittamaan.