Rauman Iltanäyttelijät esiintyy ensimmäistä kertaa kiertävänä kesäteatterina

Marko Östmanin kirjoittama musiikkipitoinen näytelmä Talo taivasta vasten sijoittuu Vanhaan Raumaan.

Rauman Iltanäyttelijöiden työryhmä on harjoitellut Talo taivasta vasten -näytelmää Kalatori 1:n sisäpihalla, jossa näytelmä saa ensi-iltansa 3.7. Kuva: Juha Sinisalo

– Tykkään näytelmien kirjoittamisesta tosi paljon, joten ilmeisesti mua voi kutsua näytelmäkirjailijaksi, naurahtaa Marko Östman, joka on kirjoittanut nyt jo kolmannen näytelmän Rauman Iltanäyttelijöille.

Hänen aikaisemmat näytelmänsä ovat 2019 esitetty Suomirokkia – sen sanomisen vaikeudesta sekä viimevuotinen pienoisnäytelmä Näin meillä, mites teillä.

Uusin kantaesitys, Talo taivasta vasten, tulee ensi-iltaan 3. heinäkuuta. Näytelmän ohjaa Hanna Turunen, jolle uutuusnäytelmä on toinen ohjaus Iltanäyttelijöissä.

Kekkosen matalakin mainitaan

Musiikkipitoinen näytelmä kertoo erään Vanhan Rauman talon tarinan aina 1800-luvulta tähän päivään. 150 vuoden aikajaksolla tutustutaan eri vuosikymmeninä talon asukkaiden elämänvaiheisiin ja ihmiskohtaloihin.

Vaikka tarina on fiktiivinen, sen tapahtumat liittyvät todellisiin historiallisiin tapahtumiin.

– Kekkosen matalakin mainitaan, Turunen kertoo hymyillen ja tarkoittaa presidentti Urho Kekkosen Rauman-vierailua elokuussa 1962. Tuolloin presidenttiä kuljettanut Cadillac jumittui Eteläpitkäkadun ja Isopoikkikadun kulmaukseen.

Östman kertoo, ettei hän ole kirjoittanut näytelmäänsä mistään tietystä Vanhan Rauman rakennuksesta, joten katsoja voi sijoittaa talon mielessään mihin tahansa Vanhaan Raumaan.

Uusia tuttavuuksia näyttelijöissä

Marko Östman oli jo pidemmän aikaa hautonut mielessään näytelmää, joka kertoisi tarinaa Vanhan Rauman talosta.

– Hanna otti juuri sopivasti minuun yhteyttä, ja yhdessä ryhdyimme ideoimaan näytelmää. Kirjoitusprosessin aikana musiikkikappaleet nivoutuivat kuin luonnostaan tarinan kulkuun, ja näytelmästä kuoriutui mielestäni lämminhenkinen ja kotoisa, eikä huumoriakaan ole unohdettu.

Talo taivasta vasten -työryhmässä on mukana tuttuja Iltanäyttelijöitä vuosien varrelta. Paluun tekevät Jenni-Stiina Inkinen, Iina Östman ja Jesse Vuosjoki.

Aivan uusina tuttavuuksina lavalle nousevat Joni Sotkasiira, Jasmin Määttä ja Sanna Halminen.

Esityspaikka vaihtuu lennossa

Ensimmäistä kertaa Rauman Iltanäyttelijöiden historiassa kesäteatteriproduktio nähdään kiertävänä esityksenä. Ensi-ilta on Kalatori 1:n sisäpihalla, jossa näytelmää esitetään neljä kertaa.

Tiistaina 3. elokuuta Talo taivasta vasten siirtyy Nokan taidetorpalle, missä esityskertoja on kolme.

– Teemme yhteistyötä taideyhdistys Inspira ry:n kanssa. Yhteistyökumppaninamme on myös Rauman nuorten työpajan puupuoli, jossa rakennetaan meille lavasteet. Lavastus toteutetaan Alfred Kordelinin säätiön apurahalla, Turunen selvittää.

Kalatori 1:n pihalle mahtuu 25 katsojaa, Nokan taidetorpalle viitisenkymmentä.

Turunen huomauttaa, että näytelmää esitetään myös tilauksesta Kalatori 1:n sisäpihalla, tai tilaajan valitsemassa paikassa.

Ainekset monen tunnin näytelmään

Marko Östman myöntää, että Vanha Rauma merkitsee hänelle paljon, vaikkei hän siellä asukaan.

– Vanha Rauma ruokkii mielikuvistusta, sen miljöö on ihan täydellinen. Aiheita ja ideoita olisi ollut vaikka kolmetuntiseen näytelmään, mutta tämän kesto on nyt väliaikoineen puolitoista tuntia.

Väliaikakahvituksesta Kalatorin esityspaikassa vastaa raumalainen Annina Klaus ainutlaatuisen Pitspaakar-kärrynsä kanssa.

Rauman Iltanäyttelijät ry, Talo taivasta vasten. Ensi-ilta 3.7. Lippuvaraukset ja lisätietoja: raumaniltanayttelijat.com, iltanayttelijat@gmail.com tai 046 810 2183.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut