Rauman iltapäivystyksen tulevaisuuteen hyvinvointialuejohtajalta selkeä näkemys – näin sairaalanmäen julkisivu tulee muuttumaan

Hyvinvointialue laskee, että kaikki toiminnot mahtuvat peruskorjattuun aluesairaalaan.

Sairaalanmäen julkisivu muuttuu tulevina vuosina, jos Rauman kaupunki purkaa terveyskeskuksen kiinteistön. Terveyskeskus on noin 10 000 neliön kokonaisuus kuvanottosuunnasta oikealla reunustalla. Äärioikealle jää vielä kuitenkin mielenterveyskeskus, joka taasen on hyvinvointialueen omistuksessa.

Rauman sairaalanmäki kokee tulevina vuosina melkoisen muodonmuutoksen.

Ulkoisesti isoin muutos Steniuksenkadun alkupään ulkonäköön on se, että Rauman kaupunki on lupautunut purkamaan nykyisen noin 10 000 neliön terveyskeskuksen kiinteistön.

Hyvinvointialuejohtaja Kirsi Varhila kertoo, että tällä hetkellä hyvinvointialueen toive on saada tulevan Rauman sote-keskuksen toiminnot mahtumaan nykyisen aluesairaalan saneerattuihin neliöihin.

Uudisrakennusta ei siis ole tulossa.

– Ajatuksena on ollut, että lisärakentamista ei tarvitsisi tehdä. Mutta tarveselvitys ja suunnittelu sitten näyttävät sen tilanteen.

Päivystys säilyisi nykyisellään

Suurin kysymys on silti se, millainen päivystys sote-keskus Raumaan on jäämässä.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) julkaisi tammikuun alkupuolella sairaaloiden työnjakoa selvittäneen työryhmän ehdotukset, jonka mukaan sairaaloiden ja päivystysten verkostoa on tiivistettävä.

Varhila kertoo, että STM:n sairaalaverkkoselvityksen valmistuminen osuu erittäin hyvin yksiin Rauman tarveselvityksen teon kanssa.

Hänen mukaansa näillä näkyminen ei ole pelkoa, että ilta- ja viikonloppupäivystys lähtisi Raumalta pois.

Sairaalaverkkoselvityksen ennakkotietojen mukaan Satasairaala jatkuu laajan päivystyksen keskussairaalana.

Varhila näkee järkevänä, että keskussairaalaa tukee Raumalla laajan palvelun sote-keskus.

– Satakunnassa on tehty ennen hyvinvointialueen tuloa viisaita päätöksiä siinä, että kunnanisät ja -äidit ovat keskittäneet synnytykset ja yöpäivystyksen Satasairaalaan.

– Mutta se ei olisi oikeasti järkevää, että ilta- ja viikonloppuvastaanottotoimintaa olisi vain ja ainoastaan Satasairaalassa.

Käyttöönotto vuonna 2028

Maanantaina kokoontunut Satakunnan hyvinvointialueen rakennustoimikunta päätti, että Rauman sairaalanmäen saneerauksen selvitystyö alkaa välittömästi.

– Olen kovasti tyytyväinen, että tarveselvityksestä tehtiin heti päätös ja aikataulutus, että tämä nytkähti heti liikkeelle, Varhila iloitsee.

Kun Sote-keskus Raumaksi nimetyn kokonaisuuden tarpeet ovat selvillä, käynnistyy suunnittelu ja varsinainen rakentaminen alkaisi syksyllä 2025.

– Jos kaikki menee hienosti, niin käyttöönotto olisi vuonna 2028, Varhila toteaa.

Lähes 40 miljoonaa kustantavan Rauman aluesairaalan peruskorjauksen rahoitus on turvattu jo vuoden 2023 lainanottovaltuudella.

Varhila kertoo, että rahoitus pitää kuitenkin hyödyntää tehokkaasti ja järkevästi, sillä toiminnan pitää jatkua sairaalanmäellä myös saneerauksen aikana.

– Vähän siellä pitää tehdä väistömuuttoja. Rahoitus on mitoitettu siihen, että pystymme täysin peruskorjaamaan ne sairaalan tilat.

Useasta yksiköstä yksi sote-keskus

Palveluverkkosuunnitelman mukaan Rauman sairaalaan siirtyisivät seuraavat yksiköt:

Sote-keskus (Steniuksenkatu 2, Rauma)

Rauman perhekeskus (Nortamonkatu 30, Rauma + huomioitava myös perhekeskuksen RAS/P-rakennuksen toiminta n. 660 m2)

Sosiaalitoimisto (Kalliokatu 1, Rauma)

TYP-toiminta (Valtakatu 6, Rauma)

Lapin terveysasema (Kirkkotie 4, Lappi TL)

Miepä: työ- ja päivätoiminta: Pooki ja Merituuli (Koilahdentie, Rauma)

Pyynpään hammashoitola (Sorkantie 24, Rauma)

Sosiaalitoimisto (Kalliotie 5, Eurajoki)

Esityksenä on, että vuodeosastotoiminta keskitettäisiin jatkossa Rauman sote-keskukseen ja Poriin. Alustavan arvion mukaan vuodepaikkojen lisäystarve Rauman aluesairaalan nykyiseen vuodepaikkakapasiteettiin tulisi olemaan noin 30–40 paikkaa.

Tämän lisäksi loppuraportissa mainitaan että Eurajoen terveyskeskuksen toiminta siirrettäneen Rauman sote-keskukseen vuonna 2027.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut