Rauman imago parani ja hoivaanpääsy toimi

Heikko talous ja liniksen muutto jättivät toivomisen varaa viime vuonna.

| Päivitetty

Rauma niitti viime vuonna mainetta erilaisissa imagotutkimuksissa, sai uusia yritysinvestointeja, kuten sahan ja Laivue 2020:n ja kaupunki itsekin pystyi investoimaan elinvoimaisuuteen. Näin alkaa onnistumisten lista Rauman vuotta 2019 koskevassa arviointikertomuksessa.

Hyvää oli niin ikään se, että hoitoketjut ovat toimineet, siirtoviivemaksuja ei ole kertynyt ja vanhuspalveluissakin hoivajonot eivät venyneet yli hoitotakuun eli 3 kuukauden. Myös lastensuojelussa tilanne on parantunut, kun sijoitettuna olevien lasten määrä on vähentynyt ja lastensuojelumenot laskeneet.

Tarkastuslautakunta piti myönteisenä myös, että Rauman päiväkoti- ja kouluverkkoa on selkiytetty ja huonokuntoisista kiinteistöistä on luovuttu tai ollaan luopumassa.

Hankkeista kiitosta saa käyntiin lähtenyt Kaunisjärven vanhainkodin muutos ikäihmisten palvelukeskukseksi.

Henkilöstöpuolelta on huomioitu, että sairauspoissaolojen kasvu on pysähtynyt.

Talous oli isoin miinus

Viime vuoteen mahtui myös pitkä listaus miinusmerkkisiä asioita, joista ensimmäisenä arviointikertomus mainitsee tilikauden tuloksen. Alijäämää kertyi 13,7 miljoonaa euroa.

Tarkastuslautakunta huomautti myös, ettei Vahva ja vakaa Rauma -talousohjelma saavuttanut kaikkia tavoitteita. Rauma myös velkaantuu rajua tahtia ja asukasmääräkin laskee.

Arviointikertomus poimii erikseen esiin, että mahdollisimman iso osuus tulevien vuosien investoinneista tulee kyetä rahoittamaan vuosikatteella. Tosin koronapandemia tuo lisähaastetta talouden tasapainottamiseen verotulojen leikkautuessa.

– Kaupungin velkamäärän kiihtyvästi noustessa velan kasvattamiseen liittyvät riskit tulee tiedostaa ja huomioida mahdollinen korkojen nousu. Kaupungin mittavaa investointiohjelmaa tulee jatkuvasti arvioida kriittisesti, arviointikertomuksessa todetaan.

Heikko opastus hämmensi

Negatiivisena arviointikertomuksessa nähdään myös henkilöstön suuri vaihtuvuus, nuorten päihteidenkäytön lisääntyminen ja erikoissairaanhoidon kustannusten kasvu.

Erikseen tarkastuslautakunta vaatii tilaratkaisuja Rauman sosiaali- ja terveyspalveluiden tiloihin niin, että ne ovat asianmukaisessa kunnossa ja niistä on selkeä suunnitelma.

Sapiskaa annetaan myös siitä, että väliaikaiseen linja-autoasemaan liittyvä opastus ei ollut kunnossa ja aiheutti hämmennystä kuntalaisissa ja matkailijoissa.

– Jatkossa vastaavien muutosten ja remonttien ajoitukseen, viestintään ja opastukseen tulee kiinnittää vielä enemmän huomiota.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut