Rauman kaduilla voi nähdä tällä viikolla aseistettuja sotilaita, ja jos he eivät näytä kiireisiltä, kansalaisia kannustetaan heidän kanssaan jutulle: "Tässä halutaankin näkyä"

Rauma 21 -paikallispuolustusharjoitus näkyy ja kuuluu Rauman kaduilla tämän viikon aikana. Harjoitus alkaa jo tänään perjantaina, mutta Raumalla painopiste on ensi viikon arkipäivinä.

| Päivitetty

Huomautus 6.9.: Tämä juttu on julkaistu alun perin 3. syyskuuta, ja aikamuodot ovat sen mukaiset. Juttu on nostettu tietoisuuden lisäämiseksi uudelleen esiin maanantaina 6. syyskuuta, kun harjoitus alkaa Raumalla näkyä.

Otsikko ei valehtele: aseistettuja sotilaita saattaa bongata Raumalla ensi viikolla helpostikin, sillä heitä saapuu kaupunkiin jopa 700.

Kyse ei kuitenkaan ole sodan syttymisestä tai muustakaan kriisistä, vaan Rauma 21 -paikallispuolustusharjoituksesta.

Harjoitus toteutetaan Raumalla ensi viikon aikana. Se alkaa jo perjantaina 3. syyskuuta, mutta Raumalle harjoitus painottuu erityisesti 6.–10. syyskuuta eli ensi viikon arkipäivinä.

Harjoitusta johtaa Porin prikaati, mutta mukana ovat paikallisista viranomaisista Lounais-Suomen poliisi, Länsi-Suomen merivartiosto, Tulli, Satakunnan pelastuslaitos, Satasairaala ja SPR. Lisäksi mukana ovat maanpuolustuskoulutus ja Rauman kaupunki.

– Erittäin tärkeää on harjoitella nimenomaan yhteistoimintaa viranomaisten kesken, sanoo Porin prikaatin apulaiskomentaja, eversti Riku Suikkanen.

Kovilla ei ammuta, paukkupatruunoilla kyllä

Kansalaisten ei siis ole syytä olla huolissaan. Suikkanen lupailee, että sivulliset eivät voi vahingossa joutua harjoituksen keskelle.

– Siitä huolehditaan esimerkiksi liikennettä ohjaamalla, Suikkanen sanoo.

Ulkopuolisille aiheutuva haitta pyritään pitämään mahdollisimman pienenä, mutta esimerkiksi pauketta harjoituksesta kyllä aiheutuu. Kovilla ei harjoituksen yhteydessä ammuta, mutta paukkupatruunoita käytetään.

Paukkupatruuna-ammunnat toteutetaan päiväsaikaan, jotta öiseltä melulta vältytään. Harjoitus pyörii kuitenkin ympäri vuorokauden ja päättyy perjantaina 10. syyskuuta kolmelta iltapäivällä.

Alueellisesti harjoitukset painottuvat erityisesti Rauman satamaan, joka on monessakin suhteessa kriittinen kohde, sekä Seminaarinmäen ja Nanun koulun alueille.

Näissäkin kohteissa normaalitoiminnan jatkuminen pyritään kuitenkin takaamaan.

Kansaa kannustetaan jututtamaan sotilaita

Harjoituksesta viestitään aktiivisesti, jotta ihmiset eivät turhaan pelästyisi poikkeuksellista toimintaa katukuvassa.Ihmetellä ja kysellä kuitenkin saa. Siihen itse asiassa jopa kannustetaan.

– Tässä halutaankin näkyä. Puolustusvoimat ei Raumalla ihan joka päivä eikä joka viikkokaan näy, ja tässä on nyt siihen hyvä mahdollisuus, Suikkanen toteaa.

– Jos kaupungilla näkee joukon sotilaita, jotka eivät juuri sillä hetkellä näytä kiireisiltä tai siltä, että heillä on jokin tehtävä kesken, kannustamme raumalaisia menemään jutulle. Saa nyppäistä hihasta ja kysyä lisää harjoituksesta ja puolustusvoimien toiminnasta ylipäätään, Suikkanen vinkkaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut