Rauman katsastusasemat eivät saaneet huippuarvosanoja

Rauman alueella ajoneuvonsa katsastuksen saa hyväksytyksi koko maan keskiarvoja helpommin. Tällaisen tulkinnan voi tehdä Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin julkaisemasta katsastusasemien laatuarvosanoista. Laadunvalvontamallissa jokaiselle asemalle on laskettu oma laatuarvosanansa väliltä 0–10.

Rauman alueen asemista yksikään ei yltänyt hyvään arvosanaan. Pienimmän arvosanan (0,3) sai Suomen vanhin sisäkatsastusasema, Äyhönjärventiellä sijaitseva A-Katsastus. Katsastusaseman päällikkö Mauno Kuusisto hämmästelee murska-arviota.

– Hylkäysprosenttimme on viime vuosina hieman laskenut, mutta ihan maan keskiarvoissa olemme menneet. Ovatko sitten huonokuntoisemmat autot menneet muille asemille?

– Sen verran kauan olen näitä töitä tehnyt, että näen heti jos jotain vilunkia harjoitetaan. Asiakkaiden autot ovat aina olleet kunnossa, hän jatkaa.

Tilastollinen virhemahdollisuus

Trafin julkaisemat ensimmäiset arvosanat on laskettu vuoden 2013 tietojen perusteella. Tulevaisuudessa arvosanoja päivitetään puolivuosittain.

Trafin mukaan niin sanotusta suorituskykymittarista asiakas näkee heti, että suuremman arvosanan katsastusasemalla havaitaan varmemmin ajoneuvon turvallisuuteen vaikuttavat asiat. Arvosanan muodostumiseen vaikuttavat muun muassa katsastettujen autojen ikä, löydettyjen vikojen määrä ja hylkäysprosentti.

Laatuarvosanoja tulkitessa on kuitenkin huomioitava, että katsastuksen lopputulos määräytyy aina ajoneuvon kunnon perusteella. Tällöin hyväkuntoisia, esimerkiksi ennakkotarkastettuja ja korjattuja ajoneuvoja katsastavan katsastustoimipaikan luvut voivat jäädä perustellusta syystä poikkeuksellisen alhaiseksi.

– Laatuarvosana ei kerro absoluuttista totuutta. Korjauskatsastusten lisäksi poikkeuksia tilastoihin aiheuttavat todella pienet katsastusmäärät, Trafin osastonjohtaja Janne Huhtamäki sanoo.

Lue lisää tiistain Länsi-Suomesta.