Rauman kauppakeskuksen tontista uutisia – tyhjän alueen reunalle tulee kesäksi väriä

Tyhjyyttään ammottava kauppakeskustontti saa väriä kesäksi Spektri-taideteoksesta. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Rauman keskustassa sijaitseva kauppakeskusta odotteleva tontti saa kesäksi väriä, kertoo Rauman kaupunki tiedotteessaan. Tontin etelälaitaan tehdään puutarhapenkeistä koostuva Spektri-tilataideteos. Ohikulkijat voivat pysähtyä penkeille levähtämään.

Kaupungin Wihertoimi tuo penkit paikalleen toukokuun lopussa. Kuvataiteilija Marjo Heino kertoo kaupungin tiedotteessa, että idea syntyi kaupungin kultuuritoimijoiden ja paikallisten taiteilijoiden kesken.

– Ideoimme, mitä voimme tarjota kaupunkilaisille, ja päätimme toteuttaa värikkään levähdyspaikan kaupunkilaisten ja matkailijoiden iloksi, kuvataiteilija Marjo Heino kertoo.

Heinon mukaan penkkikehä kuvastaa täyttä väriympyrää eli visuaalisuuden peruselementtiä, jossa valo jakaantuu sateenkaaren eri väreihin.

Taidetta on tarjolla muuallakin Raumalla. Vanhassa Raumassa osoittessa Kuninkaankatu 24 on esillä Maalauksen paikka -näyttely kesäkuun alusta alkaen. Toteutuksessa on mukana taiteilijoita sekä Raumalta että Eurajoelta.

– Pienissä maalauksissa käytetyt materiaalit on otettu juuri siltä paikalta, jossa teos on maalattu. Teos ei voisi olla paikkalähtöisempi. Maalaamiseen on käytetty esimerkiksi saviainesta tai merilevää. Yksi taiteilijoista on käyttänyt maalin sideaineena omien kanojen munia. Maalausten yhteydessä on myös karttatietoa taiteilijoille tärkeistä paikoista, Marjo Heino sanoo tiedotteessa.

Tiedotteessa kerrotaan, että Spektri-teos ja Maalauksen paikka -näyttely ovat portugalilaisen Coimbran yliopiston koordinoimaan IN SITU -hankkeeseen liittyviä taideprojekteja. Turun yliopisto osallistuu hankkeeseen, jossa tutkitaan Euroopan maaseutualueita. Suomessa tutkimuskohteita ovat Rauman ja Eurajoen maaseutualueet.