Rauman kauppakeskusta suunnitellaan yhä – uuden rakennusluvan hakemisen aikataulua ei vielä kerrota

Rauman kauppakeskushankkeessa on edelleen käynnissä suunnitteluvaihe, ja uutta rakennuslupaa ei ole vielä jätetty. Hankkeesta eriytettyä linja-autoasemaa ei todennäköisesti aleta rakentaa ennen kuin kauppakeskus etenee.

Tarvontorin alue ammottaa edelleen tyhjyyttään. Kauppakeskuksen projektissa on edelleen suunnitteluvaihe, eikä uutta rakennuslupahakemusta ole jätetty.

Rauman kauppakeskushankkeessa käydään jatkuvasti neuvotteluja Rauman kaupungin ja hankkeesta vastaavan Reale Oy:n välillä. Rauman kaupungin teknisen toimialan toimialajohtaja Tomi Suvanto sanoo, että neuvotteluyhteyttä pidetään koko ajan.

– Ei nyt joka päivä, mutta aikalailla viikoittain olemme yhteydessä, Suvanto sanoo.

Kuten aiemmin on uutisoitu, uusi linja-autoasema on siirtynyt kaupungin omaksi hankkeeksi erilleen kauppakeskuksesta (LS 16.9.2022, LS 22.9.2022). Suvanto kertoo, että linja-autoasemaa tuskin rakennetaan ennen kauppakeskuksen rakennustöiden alkamista.

– Emme halua tilannetta, jossa uusi linja-autoasema on keskellä kauppakeskuksen työmaata.

Linja-autoasemaa on julkaistuissa suunnitelmissa kaavailtu nykyisen Hesburgerin tontille Nortamonkadun ja Tehtaankadun risteykseen.

– Sen suunnitelmissa on vielä pientä päivittämistä. Katurakentaminen alueella sen sijaan on viimeistelyä vaille valmis, Suvanto sanoo.

Liiketilojen suunnittelu ja

vuokraneuvottelut käynnissä

Tyhjä tontti ja niin sanottu entinen Anttilan kiinteistö kuuluvat kaava-alueeseen, johon Realen on määrä rakennuttaa uusi kauppakeskus ja asuinkerrostaloja. Hankkeesta vastaava Matti Lähteenmäki Realelta kertoo, että käynnissä on edelleen suunnitelmien päivittäminen ja vuokraneuvottelut.

– Liiketilojen osalta seuraava askel on uuden rakennusluvan hakeminen, Lähteenmäki kertoo.

Rakennusluvan hakemisen aikataulusta Lähteenmäki ei vielä kerro.

– Rakennuslupaa haetaan, kun kohteen suunnitelmat ovat valmistuneet. Emme tiedota aikataulusta tarkemmin tässä vaiheessa.

Asuinkerrostaloissa rakennussuunnittelua

Samassa tilanteessa oltiin jo viime keväänä, kun kauppakeskuksen uudet havainnekuvat julkaistiin (Raumalainen 25.5.2022). Tuolloin uusien havainnekuvien mukainen kauppakeskus oli noin 8 000–9 000 neliön laajuinen eli noin puolet alkuperäisestä suunnitelmasta.

Entisen Anttilan rakennuksen kortteliin on suunnitteilla asuinkerrostaloja. Rakennus on toistaiseksi liiketilakäytössä, mutta myöhemmin se puretaan kerrostalojen alta pois.

Lähteenmäen mukaan kerrostaloillekin suunnitellaan erilaisia vaihtoehtoja.

– Se on niin sanotusti normaalia rakennussuunnittelua. Eli muun muassa, että missä järjestyksessä taloja voidaan rakentaa, talojen koot, julkisivut ja pohjapiirustukset sekä pihan järjestelyt, Lähteenmäki kertoo.

Gigantti tulossa Raumalle, mutta ei kauppakeskukseen

Gigantti on yksi liikkeistä, jota on jossain vaiheessa arveltu Rauman kauppakeskukseen tulevaksi (Raumalainen 22.5.2022). Gigantin franchise manager Ville Vähäkoski toteaa, että Gigantti on tulossa Raumalle, mutta ei kauppakeskukseen.

– Kauppakeskuksen sijainti olisi logistiikan kannalta hankala, kun Giganttiin tulee tavaraa täysperävaunuyhdistelmillä, Vähäkoski toteaa.

Aikataulu Gigantin saapumiselle on vielä avoin, mutta esimerkiksi kauppiaan valinnassa ollaan Vähäkosken mukaan jo pitkällä.

Fere Centerissä Puuilon ja Motonetin naapurissa on tontti, johon on vireillä kaavamuutos (LS 6.1.). Muutoksen jälkeen tontille on mahdollista rakentaa liiketila. Tontilla on jo kaadettu metsää, ja kalliolouhintaankin on lupa.

Onko Gigantilla tekemistä asian kanssa?

– Sijainnin suhteen olemme tarkastelleet yhtenä vaihtoehtona Puuilon ympäristöä, Vähäkoski vastaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut